Skip to main content

Ruhani: ABD, aşı için kendi bankaları üzerinden rezerv kullanımını talep etti

Ruhani: ABD, aşı için kendi bankaları üzerinden rezerv kullanımını talep etti
İran rejiminin Coronavirüs aşıları satın almak için döviz rezervlerini kullanmak üzere ABD'den onay aldığına dair yapılan açıklamanın ardından, Ruhani, Washington'un rezerv kullamın işleminin bir ABD bankası üzerinden yapılmasını talep ettiğini iddia etti.
posted onDecember 28, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin yeni tip Coronavirüs (Covid-19) aşıları satın almak için döviz rezervlerini kullanmak üzere ABD'den onay aldığına dair yapılan açıklamanın ardından, İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington'un şimdi böyle bir işlemin bir ABD bankasından yapılmasını talep ettiğini iddia etti.

Ruhani, hükümetin Coronavirüs müdahale ekibinin 26 Aralık'ta yaptığı bir toplantıda, İran rejiminin kimliği belirsiz bir üçüncü ülkeden para transfer etmek istediğini ve ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nden (OFAC) onay aldığını söyledi.

Ruhani, OFAC'ın başlangıçta bunun sorun olmadığını belirtip onay verdiğini ancak daha sonra para rezervinin İran rejimine ulaşmadan önce bir ABD bankasından geçmesi gerektiği şartını koştuğunu iddia etti.

Ruhani, bu durumda ABD Hazine Bakanlığı'nın fonlara el koyup koyamayacağını bilmediklerini söyledi.

İran rejimi Merkez Bankası Başkanı Abdülnasır Hemmati 24 Aralık’ta, OFAC'ın İran rejiminin bir İsviçre bankasında bulunan ancak ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle kullanamadığı yaklaşık 244 milyon dolarlık bir para rezervinin 16,8 milyonunun Coronavirüs aşısı satın almak için kullanılmasına onay verdiğini açıklamıştı.

Hemmati ABD'nin, nükleer faaliyetleri ve bölgesel politikaları nedeniyle İran rejimine uyguladığı cezai mali yaptırımların İran rejiminin dış ülkelerdeki bankalarda bulunan para rezervlerini kullanmasını engellediğini ancak Washington’ın küresel kamuoyu baskısı nedeniyle Coronavirüs aşısı için bir istisna yapmak zorunda kaldığını iddia etmişti.

Coronavirüsün en sert vurduğu ülkelerden biri olan İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat), yaklaşık 1,2 milyon Coronavirüs vakasının yanı sıra 54 binden fazla can kaybının olduğu tahmin ediliyor.

İran ve Rojhelat, Ortadoğu'da Coronavirüsten en kötü etkilenen yer olmasına rağmen İran rejim yetkilileri gerçek rakamları gizliyor. Gerçek rakamların, açıklanan resmi rakamlardan yaklaşık dört kat daha fazla olduğu belirtiliyor.