Skip to main content

ABD, yüzde 95 etkili olduğu açıklanan aşıyı kullanmaya başlıyor

ABD, yüzde 95 etkili olduğu açıklanan aşıyı kullanmaya başlıyor
Dünyada Coronavirüs aşısının kullanımı yaygınlaşırken ABD Gıda ve İlaç Dairesi de Coronavirüse karşı yüzde 95 etkili olduğu açıklanan ve Pfizer-BionTech ortaklığında üretilen aşının acil kullanımına izin verildiğini açıkladı.
posted onDecember 12, 2020
nocomment

Dünyada yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınına karşı aşı çalışmalarında sona yaklaşılırken birçok ülke Coronavirüse karşı geliştirilen aşıları denemeye başladı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Coronavirüse karşı yüzde 95 etkili olduğu açıklanan ve Pfizer-BionTech ortaklığında üretilen aşının acil kullanımına izin verildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından paylaştığı video mesajında aşının 24 saatten daha kısa sürede yapılmaya başlanacağını söyledi.

Aşının tüm Amerikalılara bedava yapılacağını belirten Trump, “Bugün ulusumuz sağlık açısından bir mucizeye imza attı. Güvenli ve etkili bir aşıya sadece 9 ayda ulaştık. Milyonlarca hayat kurtulacak. Amerikalılar adına bunu mümkün kılan herkese teşekkür etmek isterim” dedi.

ABD hükümeti, ülke çapında hemen 6 milyon 400 bin doz aşı gönderecek ve ilk aşamada öncelik Coronavirüs salgınına karşı ön safta yer alan sağlık çalışanlarının olacak.

ABD ordusu da bünyesindeki sağlık çalışanlarına öncelik verecek ve ilk dağıtımdan 44.000 dozu kendisine tahsis edecek.

Alman BionTech firması ile ABD ilaç devi Pfizer ortaklığıyla Coronavirüse karşı geliştirilen bu aşı ilk olarak İngiltere’de onaylanmış ve halk aşılanmaya başlanmıştı. Ardından Kanada ve Suudi Arabistan gibi ülkeler Pfizer aşısının acil kullanımına izin verdi.

FDA Danışma Kurulu 17 Aralık’ta da Amerikan Moderna ilaç firması tarafından geliştirilen ve üçüncü faz denemelerinde güvenli ve etkili olduğu belirtilen aşının acil kullanımı için toplanacak.

Coronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Amerika’da günlük can kayıpları son bir haftadır 3.000’in üzerinde seyrediyor. Ülkedeki hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranları yüzde 90 seviyesinde. 15,5 milyondan fazla vakanın bulunduğu ABD’de virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 300 bine yaklaştı.