Skip to main content

AGİT’in yeni Başkanı, nükleer anlaşmanın mimarlarından Helga Schmid

AGİT’in yeni Başkanı, nükleer anlaşmanın mimarlarından Helga Schmid
P5+1 ülkelerinin İran rejimi ile yaptığı nükleer anlaşmanın mimarlarından Alman diplomat Helga Schmid, AGİT Genel Sekreterliğine seçildi. Schmid, bu göreve getirilen ilk kadın.
posted onDecember 5, 2020
nocomment

2015 yılında İran İslam Cumhuriyeti ile ‘P5+1 ülkeleri’ diye tabir edilen Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 Daimi Üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve daimi üye olmayan Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmanın mimarlarından olan Alman kadın diplomat Helga Schmid, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Genel Sekreterliğine seçildi. Schmid, bu göreve getirilen ilk kadın oldu.

AGİT’in başkanlığı görevini sürdüren Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, AGİT üyesi 57 ülkenin dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği oylamadan sonra Helga Schmid’in AGİT başkanlığına seçildiğini duyurdu.

59 yaşındaki Alman diplomat Helga Schmid, 2016'dan beri Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) diplomatik servisinin başkanlığı görevini yürütüyordu. Schmid, 1990'larda Almanya’nın Washington Büyükelçiliği Sözcüsü olarak görevini gerçekleştirmişti.

Viyana merkezli bölgesel güvenlik örgütü AGİT, Sovyet Birliği’nin dağılması ardından bölge ve Batı Balkanlar da dahil olmak üzere Avrupa'daki çatışmaların çözümünde önemli bir rol oynadı. AGİT’in görev alanı özellikle üye ülkeler olmak üzere dünya ülkelerinde gerçekleştirilen seçimlerin izlenmesi, insan hakları ihlalleri ve basın özgürlüğünün kısıtlanması gibi meseleleri inceleyerek çözüm önerilerinde bulunmak.

Schmid, İran rejimi ile P5+1 ülkeleri arasında İran rejiminin nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme potansiyelini düşük seviyede tutma karşılığında İran rejimine yönelik uluslarnarası ambargoların kaldırılmasını öngören nükleer anlaşmanın imzalanmasında kilit bir rol üstlenmişti.

ABD yönetimi 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek İran rejimine yönelik ağır ekonomik yaptırımları devreye koymuştu.