Skip to main content

5 ülkeden Akdeniz’de büyük tatbikat: Erdoğan gemiyi limana çekti

5 ülkeden Akdeniz’de büyük tatbikat: Erdoğan gemiyi limana çekti
Doğu Akdeniz'de BAE, Fransa, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır ve Yunanistan'ın katılımıyla ortak bir askeri tatbikat gerçekleştiriliyor. Türk devleti ise başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere bu ülkelerle büyük gerginliğe yol açan yasadışı sismik araştırma gemisini Antalya limanına çekti.
posted onNovember 30, 2020
nocomment

Doğu Akdeniz'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır ve Yunanistan'ın katılımıyla ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirilirken Türk devleti, başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere bu ülkelerle büyük gerginliğe yol açan yasadışı sismik araştırma gemisini Antalya limanına çekti.

Söz konusu ülkelerin deniz ve hava güçlerinin iştirak ettiği tatbikat, Mısır'ın İskenderiye şehri açıklarında düzenleniyor. Bugün başlayan tatbikatın 6 Aralık tarihine kadar sürmesi bekleniyor.

Tatbikat, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan'ın Savunma Bakanlıkları tarafından duyuruldu.

Her yıl Mısır'ın yanı sıra Kıbrıs ve Yunanistan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen tatbikata bu yıl BAE ve Fransa da katılıyor.

MEDUSA 2020 adlı tatbikatın taraflarının, Türk devletiyle bölgede kriz yaşayan devletler olması dikkat çekiyor.

Gemiyi limana çeken Türk devletinden tatbikata tepki

Türk devleti, Doğu Akdeniz’deki yasa dışı faaliyetlerinden dolayı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen yaptırım uyarıları ardından Yunanistan karasularına da ulaşan alanlarda gerçekleştirdiği göstermelik doğal gaz arama faaliyetlerini durdurarak bu faaliyetleri gerçekleştiren Oruç Reis isimli gemisini Antalya Limanı’na çekti.

Öte yandan, Türk Savunma Bakanlığı, Türk devletinin Akdeniz’deki yasa dışı faaliyetlerinden rahatsız olan 5 ülkenin gerçekleştirdiği tatbikata tepki gösterdi.

Tatbikatı “gerginliği tırmandırma çabası” olarak niteleyen Türk Savunma Bakanlığ, “Söz konusu tatbikat, gerginliği arzulayan, barış ve diyalogdan kaçan tarafları bir kez daha göstermiştir” ifadelerini kullandı.