Skip to main content

İsrail: Fahrizade'yi öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli

İsrail: Fahrizade'yi öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli
The New York Times, İran rejiminin nükleer programının kilit ismi Muhsin Fahrizade'nin suikastle öldürülmesi operasyonunu takip eden ekipten olan İsrailli bir yetkiliyle yapılan görüşmenin detaylarını paylaştı. İsrailli yetkili “Fahrizadea’yi öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli’ dedi.
posted onNovember 30, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer programının kilit ismi Muhsin Fahrizade'nin Tahran’da profesyonel bir suikast planıyla öldürülmesi ardından İsrail’den dikkat çekici açıklama geldi.

Geçtiğimiz Cuma günü Tahran kırsalındaki bir bölgede aracına yönelik suikastle öldürülen, İran rejiminin nükleer programının kilit ismi olarak gösterilen Muhsin Fahrizade suikastının arkasında İsrail İstihbarat Teşkilatı MOSSAD'ın olduğu iddia edilirken İsrail tarafından bu iddiayı doğrulayan önemli bir açıklama geldi.

ABD merkezli The News York Times gazetesi, İran rejiminin askeri nükleer programının kilit ismi Muhsin Fahrizade'yi takip eden ekibin içerisinde yer alan İsrailli bir yetkiliyle yapılan görüşmenin detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

“İsrail, İran nükleer programına karşı operasyonlara devam edecek”

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli yetkili, “İsrail ihtiyaç duyduğu zaman İran rejiminin nükleer programına karşı operasyon düzenlemeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

İsrailli istihbarat yetkilisi, “İran rejiminin nükleer bilimcisini öldürdüğümüz için dünya bize teşekkür etmeli" ifadelerini de ekledi.

Eski CIA yetkilisi: Eşi benzeri görülmemiş bir operasyon

New York Times'a konuşan eski bir CIA yetkilisi Bruce Riedel ise, İsrail tarafından gerçekleştirildiği ifade edilen suikast için, "Eşi benzeri görülmemiş bir operasyon" ifadesini kullandı. Bruce Riedel, İran rejiminin bu tür saldırılarla etkin şekilde mücadele edemediğini de sözlerine ekledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Kochavi Suriye sınırında

israil

 

Öte yandan İran rejiminin nükleer programcısı Fahrizade’nin öldürülmesi ardından bölgede tansiyon artarken İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Suriye sınırını ziyaret ederek askeri yetkililerle durum değerlendirmesinde bulundu.

Kochavi burada yaptığı açıklamada, İran rejim güçlerinin Suriye'ye yerleşmesine karşı gereken adımları atmaya devam edeceklerini söyledi.

Kochavi, “Mesajımız açık. İran'ın Suriye'ye yerleşmesine karşı hareket etmeye ve bize yönelik her türlü saldırganlık gösterisine karşı hazırlıklı olmaya devam edeceğiz" dedi.

İsrail, son yıllarda başta Şam olmak üzere Suriye'nin farklı bölgelerinde İran rejimi destekli güçlere yönelik saldırılar düzenliyor.

İran rejiminin nükleer programının mimarı olarak tanınan bilim insanı Muhsin Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

Batılı istihbarat örgütlerinin "İran'ın askeri nükleer programının babası" olarak nitelendirdikleri Fahrizade'nin faaliyet alanı, İran rejiminin bilimsel nükleer programını bu ülke için nükleer bir potansiyele dönüştürmekti.

İran rejimi, suikast saldırısından İsrail’i sorumlu tutmuştu.