Skip to main content

ABD’den İran’a ihracat yüzde elliden daha fazla azaldı

ABD’den İran’a ihracat yüzde elliden daha fazla azaldı
ABD Nüfus Sayım Bürosu, 2020’nin ilk dokuz ayında ABD’den İran’a ihracatının 29.6 milyon dolar olduğunu ve geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde elliden daha fazla azaldığını açıkladı.
posted onNovember 10, 2020
nocomment

ABD Nüfus Sayım Bürosu, 4 Kasım'da yayınladığı son aylık raporunda, 2020'nin ilk dokuz ayında ABD'nin İran'a ihracatının 29.6 milyon dolar olduğunu ve geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde elliden daha fazla azaldığını bildirdi.

Büronun verilerine göre geçen yılın ilk dokuz ayında, ABD'den İran’a 65 milyon dolarlık mal ithalatı gerçekleşmiş, İran’dan ABD’ye ise 70 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşmişti. 2018’de ise ABD’den İran’a ithalat 300 milyon doların üzerindeydi.

Nüfus Sayım Bürosu raporuna göre bu yıl ABD’den İran'a yapılan başlıca ihracat kalemleri tıbbi ekipman, ilaç ve gıda ürünleri.

İran'ın ABD ile toplam ihracat ve ithalat ticareti, bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 34 düşüşle toplamda 33 milyon dolar oldu.

Raporda, geçen yılın aynı ayında ABD’nin ticaret listesinin 175’inci sırasında  yer alan İran'ın bu yıl 7 basamak gerileyerek 182’nci sıraya gerilediği belirtildi.

ABD’den İran’a en büyük üç ihracat kaleminin doğal veya sentetik solunum ekipmanı, tonaj bazında ayrı dozajlarda tuzlar, eter ve ilaç olduğunun belirtildiği raporda İran’dan ABD’ye en çok ihraç edilen ürünler ise halı, elbise, resimler ve diğer sanat eserleri olarak kaydedildi.

En değerli ürünler kategorisinde  ise ABD’den İran’a en çok ihraç edilen ürünler tıbbi ekipman, bireysel ilaçlar ve solunum ekipmanı olurken İran’dan ABD’ye en çok ihraç edilen ürünler badem, ceviz, fındık, fıstık ve reçel yer aldı.

ABD yönetiminin 2018’de, İran İslam Cumhuriyeti ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran rejimine ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlaması ardından iki ülke arasındaki ithalat ve ihracatta büyük bir düşüş yaşanmıştı.