Skip to main content

WSJ: ABD’li yetkili anlaşmak için Şam’da Esad ile gizlice görüştü

WSJ: ABD’li yetkili anlaşmak için Şam’da Esad ile gizlice görüştü
The Wall Street Journal, ABD’nin bir üst düzey yetkililerinden Cash Patel’in Şam'a gizli bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve burada Suriye rejim yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdiğini yazdı.
posted onOctober 19, 2020
nocomment

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin yakın zamanda Suriye’nin başkenti Şam'a gizli bir ziyarette bulunduğunu ve burada Suriye rejim yetkilileriyle toplantı gerçekleştirdiğini iddia etti.

Gazetenin, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine yakın kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, Beyaz Saray'ın önde gelen terörle mücadele yetkililerinden ABD Başkanı Yardımcısı Cash Patel'in iki Amerikan tutuklunun serbest bırakılması için bu yılın başlarında Suriye rejim lideri Beşşar Esad iktidarından yetkililerle görüştü.

Haberde Patel'in görüştüğü Suriye rejim yetkilileri hakkında bilgi verilmezken, haber kaynakları toplantıda Suriye'de 2012'deki olaylar sırasında ortadan kaybolan ve daha sonra tutuklanan ABD Deniz Kuvvetleri üyesi ve aynı zamanda gazeteci Austin Tyson'un serbest bırakılmasının konuşulduğunu aktardı.

Gazeteye göre ABD'nin serbest bırakılmasını istediği bir diğer isim ise 2017'de Suriye rejimine ait bir denetleme noktasından geçerken tutuklanan Suriye asıllı Amerikalı doktor Macid Kemalmaz.

Kaynaklar, bu iki isim dışında 4 Amerikalının daha Suriye hükümeti tarafından tutulduğunu, ancak bu kişilere ait hiçbir bilgiye ulaşılamadığını kaydetti.

10 yıl sonra ilk ziyaret

Gazete, 10 yıl sonra ilk kez üst düzey bir ABD yetkilisinin Suriye'ye ziyaret gerçekleştirdiğine işaret etti.

ABD yetkilileriyle Şam yönetimi arasındaki son görüşme 2010'da gerçekleşmiş, ülkede başlayan protestoların ardından Washington, 2012 yılında Esed yönetimiyle diplomatik ilişkilerini dondurmuştu.

Bu sürecin sonunda önceki yönetimde Barack Obama, sonrasında da Donald Trump Suriye hükümetine yönelik geniş çaplı yaptırımlar uygulamıştı. Trump, daha önce birkaç kez Amerikalı tutukluların serbest bırakılması için Esed yönetimine çağrıda bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın mart ayında gazeteci Austin'in serbest bırakılması için Esad'a mektup gönderdiğini açıklamıştı.