Bahreyn ile İsrail arasında ilk olarak bir ay önce başlayan normalleşme süreci, Pazar günü Manama'da gerçekleştirilen bir imza töreni ile resmiyet kazandı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler resmen başladı.
İmza töreni, Manama ile Tel Aviv arasında gerçekleştirilen ilk ticari uçuşla Manama'ya gelen İsrail ve ABD heyetlerinin ziyareti esnasında gerçekleştirildi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yanı sıra, Bahreyn de ABD arabuluculuğunda geçen ay İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararı almıştı.
Filistinliler, Bahreyn'in İsrail ile yaptığı anlaşmayı, Arap Birliği'nin 2002 yılında aldığı karara "ihanet" olarak tanımladı. Arap Birliği 2002'de, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’nin tanınması şartına bağlı olmasını öngören bir karar almıştı.
Bahreyn: Tarihi bir adım
Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez Zeyani ABD- İsrail heyetinin ziyaretini tarihi bir adım ve bölgedeki barışı tesis etmenin ilk adımı olarak nitelendirdi. Böylesi bir işbirliğinin, bölgede uzun süreli barışın tesis edilmesi ve Ortadoğu halkının haklarını savunmak için en etkili yol olduğunu ve tesis edilen barışın bölgeye istikrar ve refah getireceğini açıkladı.
İmza töreninin ardından yapılan basın açıklamasında konuşan Zeyani, imzalanan anlaşmanın politika, tarım, ticaret, bilişim ve iki ülke arasındaki vize şartlarını da düzenlemeyi öngören bir işbirliği olduğunu açıkladı.
ABD Hazine Bakanı İsrail heyetine eşlik etti
İsrail heyetine eşlik eden ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, İsrail ile Bahreyn arasındaki ticaretin önemli bir potansiyel taşıdığını ve ilişkilerin normalleşmesinin son 25 yılda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti.
Mnuchin, “10 yıl içinde, bu anlaşmanın bütün bölgeyi ekonomik açıdan ve güvenlik açısından değiştiren Mısır ve Ürdün Anlaşmaları kadar önemli olduğunu göreceğiz” dedi.
Mısır, 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olmuştu, onu 1994 yılında Ürdün'ün imzaladığı barış anlaşması takip etmişti. Ancak o tarihten bu yana İsrail ile başka hiçbir Arap ülkesi normalleşme adımları atmamıştı.
İran rejimi ve Türk devleti tepki gösterdi
İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında normalleşme anlaşmalarına en sert tepki İran rejiminden gelmişti. İran rejimi anlaşmaları “ihanet” olarak değerlendirirken en ilginç tepki Türk devletinden gelmişti.
İsrail ile diplomatik kriz yaşıyor gibi görünen ancak ticari ve özellikle silah ticareti konusunda İsrail’in Ortadoğu’daki en büyük müşterisi olan Türk devleti, İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülke olmasına rağmen Bahreyn ve BAE’nin İsrail ile normalleşme anlaşmalarına tepki göstererek kendisi ile çelişen bir pozisyona düşmüştü.