Skip to main content

Ulusal bayrak ve PDK binasına saldırıya Kürdistan ve dünyadan tepkiler

Ulusal bayrak ve PDK binasına saldırıya Kürdistan ve dünyadan tepkiler
İran güdümlü Haşdi Şabi taraftarlarının Kürdistan bayrağını yakması ve PDK’nin Bağdat’taki binasının ateşe vermesine Irak ve dünyadan tepkiler geldi. ABD ve BM dahil bir çok taraf saldırıyı kınadı.
posted onOctober 18, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin Irak’taki askeri eli olan ve Şii milis grupların bir araya getirilmesiyle oluşturulan Haşdi Şabi taraftarlarının Kürdistan Demokrat Parti’nin (PDK) Bağdat’taki binasına saldırıp binayı ateşe vermesine başta Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi yetkili kurumları olmak üzere Irak ve dünyadan tepkiler geldi.

Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanlığı ve Başbakanlık, yayınladıkları açıklamalarla saldırıya sert tepki göstererek saldırıyı gerçekleştirenlerin acilen yargılanmaları gerektiğinin altını çizerken bir açıklama da Peşmerge Bakanlığı’ndan geldi.

Peşmerge Bakanlığı, Bağdat'taki PDK binasının ateşe verilmesini ve Kürdistan Bayrağı’nın yakılmasını şiddetle kınayarak, Irak hükümetini ciddi bir soruşturma başlatmaya çağırdı.

Peşmerge Bakanı Şoreş İsmail adına yapılan açıklamada, “Bu milletin kahraman Peşmergeleri ve savaşçılarının kutsal bayrağına saygısızlık edilmesini şiddetle kınıyoruz” denildi.

“Kürdistan Bayrağı Kürt ulusal direnişi, barışı inşa etme ve bütünleşmenin sembolüdür” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bir partiye yönelik yapılan saldırılar ve ardından Kürdistan Bayrağı’nın yakılması açık bir mesajdır ki; siyasi çatışmalara ve gerilimlere bir an önce son verilmeli. Kutsal değerleri kurumak için Kürdistan’ın bütün siyasi parti ve hareketlerinin birlikte hareket etmesi gerekiyor.”

Kazımi: Mezhepçi husumete geri dönüşe izin yok

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih PDK binası ve Kürdistan bayrağına saldırının kabul edilemez olduğu açıklamasında bulundu. Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, parti binaları ve umumi mekanların yakılmasının ülkenin çıkarlarına uygun olmadığı, siyasi ve toplumsal barışı tehlikeye attığı belirtildi.

Kürdistan Bayrağı’na saldırının kabul edilemez olduğunun kaydedildiği açıklamada, Kürdistan Bayrağı’nın tarihi bir konumu ve saygınlığı olduğu ifade edilerek Irak Hükümeti’nin olayla ilgili acil soruşturma başlatıp, failleri cezalandırması istendi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, PDK binasına yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kazımi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mezhepçi husumete geri dönüşe izin yok. O dönemi birlikte aştık ve artık geriye dönüş yok" ifadesini kullandı.

Kazımi, “PDK karargahına saldırı kabul edilemez. Ve Iraklılara yönelik her türlü saldırıya karşı devlet ve halk adına mücadele edeceğiz. Faillerden bazılarını tutukladık ve adaleti sağlamak için diğerlerini kovalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan bayrağı ve PDK binasına yönelik saldırıya Kuzey Kürdistan (Bakur), Doğu Kürdistan (Rojhelat) ve Batı Kürdistan’daki partilerden de sert tepki geldi. Kürt partileri, Kürt ulusal bayrağına saldırının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Saldırı, Irak ve Başûr’daki yabancı misyon temsilcilikleri tarafından da sert bir şekilde kınandı.

ABD ve AB’den tepkiler

Morgan

 

ABD ve Birleşmiş Milletler de saldırıyı kınayan açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus yaptığı açıklamada, ‘Haşdi Şabi milisleri tarafından KDP’nin Bağdat’taki bürosuna saldırıyı şiddetle kınadıklarını’ belirtti.

İfade özgürlüğünün demokrasilerin temeli olduğunu kaydeden Ortagus, siyasiler tarafından yapılan açıklamalara milis gruplar tarafından saldırıyla karşılık verilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

ABD’li sözcü, “Irak hükümetinin egemenliği dışında çalışıp, İran tarafından desteklenen milislerin yıkıcı eylemleri güvenlik açısından istikrarsızlığa, mezhep çatışmalarına ve demokrasinin düşürülmesine yol açıyor” ifadelerini kullandı.

BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI), PDKnin Bağdattaki merkez binasının ateşe verilmesini ve Kürdistan Bayrağı’nın yakılmasını kınayarak, “Şiddet ve sindirme eylemleriyle sorunlara asla çözüm bulunamaz” açıklamasında bulundu.

Saldırının kınanması gerektiğinin belirtildiği UNAMI açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Bugün Kürdistan Bölgesi bayrağının yakılması ve Bağdat'taki KDP bürolarına yönelik saldırı konusundaki büyük endişemizi ifade ediyoruz. Şiddet ve sindirme eylemleriyle sorunlara asla çözüm bulunumaz. Bu tür eylemler kınanmalıdır. Irak'ın, birçok sorununu çözmek için birlik, istikrar ve diyaloğa ihtiyacı var.”

Tuğgeneral görevinden alındı

Öte yandan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Üyesi Nasir Herki, PDK binasının yakılmasına engel olamadığı için Irak Yasaları Koruma Kuvvetleri Genel Komutanı Tümgeneral Cevad Deraci’nin görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Dün sabah saatlerinde Haşdi Şabi yanlıları, Bağdat’taki PDK binasını ateşe verdi ve Kürdistan Bayrağı’nı yakmıştı.