Skip to main content

İran rejim yargısı uyuşturucu mafyasıyla ortak çalışıyor

İran rejim yargısı uyuşturucu mafyasıyla ortak çalışıyor
İran İnsan Hakları İzleme Örgütü, İran rejimi yargısının, uyuşturucu mafyasıyla işbirliği halinde hapishanelerde tutulan rejim karşıtı genç protestocuları uyuşturucu bağımlısı yaptığını açıkladı. 
posted onOctober 13, 2020
nocomment

İran İnsan Hakları İzleme Örgütü (İ-HRM), İran İslam Cumhuriyeti yargısının, hapishanelerde tutulan rejim karşıtı genç protestocuları uyuşturucu bağımlısı yapmak için uyuşturucu mafyasıyla işbirliği yaptığını belirtti.

Konuyla ilgili İ-HRM’den yapılan açıklamada İran rejimi cezaevlerinde bol miktarda narkotik ilaçların bulunduğu hatırlatılarak rejim yargısının rejim karşıtı gençleri uyuşturucu bağımlısı yapmak amacıyla deneyimli bir uyuşturucu kaçakçılığı mafyasını devreye koyduğu vurgulandı.

Geçtiğimiz günlerde  bu vahşi uygulamanın İran rejim yargısının sistematik bir planı olduğuna dair İ-HRM’nin eline raporlar geçtiğinin belirtildiği açıklamada, Kasım 2019’da İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) İran rejimine karşı gerçekleşen büyük protesto gösterileri ardından 1 Aralık 2019’da İran rejim güçleri tarafından tutuklanarak cezaevine atılan Cemil Qehremani’nin başına gelenler örnek olarak verildi.

“Cemil Qehremani’ye sakinleştirici yerine bağımlılık yapan haplar veriliyor”

Kendisi bir atlet olan 30 yaşındaki Cemil Qehremani’nin Tahran Devrim Mahkemesi 24’üncü Şubesi tarafından, “ulusal güvenliğe karşı eylemlerde bulunmak” iddiasıyla beş yıl hapse mahkum edildiği ve bu cezanın rejimin Revizyon Mahkemesi 36’ncı Şubesi tarafından onandığının aktarıldığı açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“Qehremani cezaevine girdikten sonra protestolar nedeniyle cezaevinde bulunan diğer mahkumlarla birlikte gardiyanlar tarafından kötü muameleye maruz kaldı, işkence edildiği ve hücre cezası verilerek bir hücreye atıldı. Tutuklular, ancak gardiyanlar tarafından birkaç gün sonra hücreden çıkartılıp koğuşuna getirildiğinde Cemil Qehremani konuşamayacak derecede kötü durumda olduğunu söylüyor. Bir süre sonra biraz iyileşip kendine gelen Qehremani, kendisine bilinmeyen bir madde enjekte edildiğini söylüyor. Cezaevi personelinin Cemil Qehremani’ye sakinleştirici yerine bağımlılık yapan haplar verdiği ortaya çıkıyor.”

İ-HRM açıklamasında bu süreçte, cezaevinde oğullarını ziyaret eden Cemil Qehremani'nin ailesinin de ziyaretler sırasında kendilerine Cemil’in ziyaretini ertelediğinin söylendiğini, görüşe çıktığı ziyaretler sırasında da Cemil’in kendisinde olmadığı ve konuştuğunda sözlerinin anlaşılmaz olduğunu belirtikleri kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Tahran Cezaevi Müdürü’nün, genç tutukluları bağımlı hale getirmek için yargı mensupları ile koordineli bir şekilde uyuşturucu mafyasından bazı kişileri ajan olarak cezaevinde işe aldıkları bilgisi yer aldı.

Kasım 2019'da tutuklanan yaklaşık 40 protestocu, gardiyanla işbirliği yapan operatörler tarafından narkotik ilaç bağımlısı oldu. Bu protestocular, hepsi Kasım 2019'da protestoların yuvası olan Islamshahr, Shahriar, Roudehen ve Andisheh'den geliyor.

GTP müdürü görevlileri, 2017 ve 2018'deki protestolar sırasında tutuklanan protestoculara aynısını yaptılar. GTP'nin 1. Koğuşuna nakledildiler ve şu anda gözaltına alındı.

Uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla tutuklu bulunan Vahid Safari, gardiyan olarak çalışıyor. Mahkumları izlemek ve onlara uyuşturucu sağlamak için GTP müdürü tarafından atandı.

GTP'den serbest bırakılan tutuklular, Safari'nin muazzam baskı altındaki mahkumları seçtiğini ve cezalarını çektiğini söylüyor. Onlara ilaçların koşulları tolere etmelerini kolaylaştırdığını söyler. Ünlü sloganı: "Duman CRACK, böylece CRACK cezanıza hizmet eder."

GTP mahkmları nadiren okumak için bir kitaba veya gazeteye erişim bulurlar. Bununla birlikte, çeşitli narkotik ve halüsinojenik  ilaçlar kolayca elde edilebilir .

İran HRM, BM'yi hapishaneleri ziyaret etmek ve siyasi tutuklular ve tutuklu protestocularla görüşmek üzere İran'a bir araştırma heyeti göndermeye çağırıyor. İran Yargısı, hapishanelerinde ve işkence odalarında işlediği korkunç suçlardan sorumlu tutulmalıdır.