ABD’nin Avrupalı müttefiklerine meydan okuyarak İran rejiminin finans sektörüne yönelik yeni yaptırımlar açıklayacağı bildirildi.
The Washington Post’a açıklamalarda bulunan ABD’li bazı üst düzey yetkililer, yeni yaptırımların sadece finans sektörünün ana kalemleri olan petrol ve gazın yanı sıra gıda ve ilaç gibi insani yardım ürünlerini ithal etmek için kullandığı kanallarını da azaltacağını söyledi.
Karara aşina üç yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin, hareketin yeni koronavirüsten sersemlemiş bir ülke ve devam eden bir para krizi üzerinde yıkıcı insani sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Avrupalı müttefiklere meydan okuyarak İran'ın finans sektörüne yeni yaptırımlar uygulamaya karar verdiğini belirtti.
Yeni yaptırımların mevcut yaptırımlara tabi olmayan birkaç bankayı da hedef alacağını aktaran yetkililer, ABD yönetiminin daha da ağırlaştırdığı yaptırımlarla İran rejimi ekonomisini ezerek onu müzakere masasına çekmeyi hedeflediğini söyledi.
“İran, nükleer anlaşma öncesinden daha fazla uranyum zenginleştiriyor”
ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından İran rejimine uyguladığı yaptırımlar ardından İran rejiminin nükleer anlaşma öncesi dönemden daha fazla uranyum zenginleştirdiğini belirten yetkililer, İran rejimi güdümündeki Iraklı Şii silahlı milis gruplarının füze ve roket saldırılarının artışına dikkati çekti.
İran finans endüstrisinin tamamını kara listeye alma önerisi, İsrailli yetkililer ve İran'da rejim değişikliğini savunan ABD Kongresinin şahin kanadı ile kar amacı gütmeyen Demokrasileri Savunma Vakfı gibi kuruluşlar tarafından savunuluyor.
ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından İran rejimine yönelik uygulamaya başlattığı ağır ekonomik yaptırımlar, İran rejiminin ekonomisini felce uğrattı.
İran rejimi Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada ABD'nin ekonomik yaptırımları ve dünyayı kasıp kavuran yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle İran rejiminin ekonomik açıdan en zor yılı yaşadığını söylemişti.
Yaptırımlar nedeniyle OPEC üyesi de olan ve en büyük gelir kalemi petrol ihracatı olan İran rejiminin petrol ihracatını son on yılın en düşük seviyesine çekti.