Skip to main content

Kanada Türk devletine bir kısım İHA teknolojisi satışını durdurdu

Kanada Türk devletine bir kısım İHA teknolojisi satışını durdurdu
Kanada, askeri teknolojisinin Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ bölgesinde kullanılıp kullanılmadığı netleşinceye kadar, Türk devletine İHA teknolojisi ihracatının bir kısmını dondurdu.
posted onOctober 6, 2020
nocomment

Kanada, Türk devletine sattığı insansız hava araçlarının (İHA) Karabağ’a saldıran Azerbaycan tarafından kullanıldığı iddiaları ardından soruşturma başlatmıştı. Kanada yönetimi bu iddialarla ilgili soruşturma tamamlanana kadar Türk devletine İHA teknolojisi ihracatının bir kısmını dondurduğunu duyurdu.

Kanada merkezli silahlanmayı denetleyen sivil toplum kuruluşu Project Ploughshares, Azerbaycan yönetiminin Karabağ’a yönelik hava saldırılarıyla ilgili paylaştığı görüntülerine bakıldığında Kanada merkezli L3Harris Wescam tarafından üretilen teknolojilerin kullanıldığının anlaşıldığını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne yaptığı açıklamada, "Kanada'nın sıkı ihracat kontrol rejimine uygun olarak ve devam eden çatışmalardan dolayı, daha derinlikli incelemeye zaman tanımak için Türkiye'ye verilen ilgili ihracat izinlerini askıya aldım" dedi.

The Globe and Mail gazetesi, L3Harris Wescam şirketinin bu yıl Bayraktar ailesine ait Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar şirketine yedi sistem satmak için izin aldığını yazdı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada askeri teknolojisinin Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda kullanılıp kullanılmadığına dair hükümetin bir soruşturma başlattığını açıklamıştı. Trudeau son açıklamasında ise Dışişleri Bakanı'ndan Avrupa'ya giderek ülkenin müttefikleriyle "Doğu Avrupa ve Kafkasya, özellikle de Dağlık Karabağ'daki gelişmeleri görüşmesini" istediğini duyurdu. Trudeau başka detay vermedi.

Reuters'ın haberine göre Champagne'in bir yardımcısı resmi ziyaret planlarının halen hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Ermenistan, Türkiye'yi Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda Azerbaycan'a doğrudan askeri destek vermekle suçluyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev TRT'ye verdiği röportajda, "Türkiye'nin üst düzey SİHA'ları (silahlı insansız hava aracı) sayesinde can kayıpları azaldı" dedi.

Türk devleti karara tepki gösterdi

Kanada’nın teknoloji satışının dondurulmasıyla ilgili kararı ardından Türk devleti karara tepki göstererek, Kanada’nın aldığı bu kararı “çifte standart” olmakla eleştirdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatının engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz” denildi.

Kanada, Ekim 2019'da Türk devletinin güdümündeki cihatçı çetelerle birlikte Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik başlattığı işgal saldırılarında da silah teknolojisinin kullanıldığını belirterek Türk devletine silah satışının dondurulduğunu duyurmuş ancak Mayıs ayından bu kararını geri çekmişti.