Skip to main content

Donald Trump: Rojava petrolü konusunda Kürtlerle hareket edebiliriz

Donald Trump: Rojava petrolü konusunda Kürtlerle hareket edebiliriz
Rojava yönetimiyle ABD’li Delta Crescent Energy arasında imzalanan petrol anlaşmasıyla ilgili açıklamada bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Rojava’da çıkarılan petrol konusunda Kürtlerle birlikte hareket edebileceklerini söyledi. Rusya ise anlaşmayı “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirdi.
posted onSeptember 19, 2020
nocomment

ABD Başkanı Donald Trump, Batı Kürdistan’da (Rojava) çıkarılan petrol konusunda Kürtlerle birlikte hareket edebileceklerini söyledi.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Donald Trump’ın bu açıklaması, ABD’li petrol şirketi Delta Crescent Energy ile Rojava Özerk Yönetimi arasında Rojava petrollerinin işletilip pazarlanması konusunda yapılan anlaşmanın imzalanması ardından geldi. Suriye rejimi, İran rejimi, Türk devleti ve Rusya, anlaşmanın meşru olmadığını iddia ederek karşı çıkmıştı.

Rojava’da bulunan Amerikan askerleriyle ilgili de konuşan ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin Türkiye-Suriye sınırından çekildiğini belirterek şunları söyledi:

“Sınırda çok sayıda askerimiz vardı, sonunda bu sayıyı 50’ye indirdik. Orada bulunan 50 askerimizin büyük tehlikede olduğunu düşünüyorum. ABD gibi güçlü bir ülke olsanız bile, 50 asker büyük tehlikede.”

Irak’ta da ABD askerlerinin sayısının azaldığını ve birkaç hafta içerisinde bu sayının 4 binin altına düşeceğini söyleyen Trump, bunun Afganistan için de geçerli olduğunu belirtti.

Donald Trump, ABD askerlerinin Rojava’daki varlığıyla ilgili de “Buradaki askerlerimizin petrolü korumak dışında bir amacı yoktur” dedi.

Lavrov: Anlaşma uluslararası hukuk ilkelerinin ağır ihlali

Öte yandan Rojava Özerk Yönetimi ile ABD’li petrol şirketi Delta Crescent Energy arasında imzalanan petrol anlaşmasıyla ilgili bir açıklama da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi.

Rus Sputnik haber ajansına konuşan Lavrov, Rojava Özerk Yönetimi ile ABD’li petrol şirketi Delta Crescent Energy arasında imzalanan petrol anlaşmasının uluslararası hukuk ilkelerinin ağır ihlali olduğunu iddia etti.

ABD’nin kendisini insanlığın geleceğini belirleyen ülke olarak konumlandırma çabalarının iyi sonuçlanmayacağını savunan Lavrov şunları söyledi:

“ABD, Ortadoğu'da tehlikeli bir oyun oynuyor. Suriye’nin doğusundaki bu yasadışı ABD grubunun Kürt yöneticileriyle imzaladığı ve Amerikan petrol şirketine bağımsız Suriye topraklarında petrol üretme izni veren anlaşma, akla gelebilecek tüm uluslararası hukuk ilkelerinin ağır ihlali. Dolayısıyla Suriye’de pek çok sorun var. Bununla birlikte, durum birkaç yıl öncesine kıyasla önemli ölçüde istikrar kazandı ve Astana formatının faaliyeti, hayata geçirilen girişimlerimiz elbette bu süreçte belirleyici rol oynadı.”