Skip to main content

ABD Irak’tan 1200 askerini çekiyor

ABD Irak’tan 1200 askerini çekiyor
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Irak’taki Amerikan askerlerinin üçten birinden fazlasının birkaç hafta içerisinde çekileceğini duyurdu.
posted onSeptember 9, 2020
nocomment

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Irak'taki Amerikan askerlerinin üçte birinden fazlasının birkaç hafta içinde ülkeden çekileceğini açıkladı.

CENTCOM Komutanı Kenneth McKenzie, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'taki Amerikalı askerlerin sayısının 5200'den 3000'e indirileceğini ve bunun Eylül ayı içerisinde gerçekleşeceğini söyledi.

McKenzie, Irak’ta kalması planlanan 3000 ABD askerinin ise terör örgütü DAİŞ'ten arta kalan son unsurların kökünün kazınması için Irak güvenlik güçlerine yardım etmeye ve danışmanlık yapmaya devam edeceklerini söyledi.

ABD'de 3 Kasım seçimlerinin baskısı altındaki Başkanı Donald Trump, geçen ay yaptığı açıklamada, Irak'taki ABD askerlerini mümkün olduğunca çabuk geri çekmeyi planladıklarını açıklamıştı.

Süleymani’nin öldürülmesi ve ABD askerinin çekilmesi meselesi

Trump'ın emriyle 3 Ocak’ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran rejimi Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) dış ülkelerdeki askeri ve terörist faaliyetlerini yürüten Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden sonra, İran rejiminin dayatmaları sonucu Irak’ta ABD askerlerinin varlığı tartışması başlamış, bu konu Washington ile Bağdat ilişkilerinde önemli bir sorun haline gelmişti.

Irak Parlamentosu’nun ABD'ye atıfla tüm yabancı askerlerin ülkeden gönderilmesine yönelik tavsiye kararı, dönemin hükümeti tarafından hayata geçirilmezken, hükümet karşıtı protestolar, siyasi kriz ve hükümet değişiklikleri, konunun arka plana itilmesine yol açmıştı.

Kasım Süleymani suikastı sonrası Irak'taki ABD üslerine yönelik roket saldırıları tırmanışa geçerken, Trump yönetimi bunlardan İran rejimini sorumlu tutuyor. Marttaki bir saldırıda iki ABD, bir Britanya askeri hayatını kaybetmiş, bu  saldırı ardından ABD’nin İran rejimi güdümündeki Haşdi Şabi’ye bağlı Şii milis gruplarına yönelik misilleme saldırılarında çok sayıda milis öldürülmüştü.