Skip to main content

Alman istihbaratı: İran rejimi kirli emelleri için Alman topraklarını kullanıyor

Alman istihbaratı: İran rejimi kirli emelleri için Alman topraklarını kullanıyor
Alman istihbaratı İran rejiminin, İranlı ve Kürt muhalifleri, İsrail yanlıları ve İsrail kurumlarını hedef alan izleme ve suikast operasyonları için Almanya topraklarını kullandığını ortaya koydu. Alman istihbarat raporunda İran rejiminin bu ülkedeki tüm gizli faaliyetlerini ifşa etti.
posted onAugust 29, 2020
nocomment

Almanya’nın Saarland Eyaleti iç istihbarat teşkilatı ABD ve İsrail gibi ülkelerin, İran İslam Cumhuriyeti'nin kitle imha silahları ve füze taşıyıcı sistemler için teknoloji arayışında olduğu yönündeki raporlarını doğrulayan bir rapor yayınladı.

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesinin ulaştığı Saarland Eyaleti iç istihbarat teşkilatı raporunda, İran rejimi, Pakistan ve daha az ölçüde Suriye rejiminin, kitle imha silahlarının ve bunların dağıtım sistemlerinin daha da geliştirilmesi için mal ve teknik bilgi edinme faalietleri yürüttükleri belirtildi.

“Bu ülkelerin istihbarat servisleri, Almanya'da bulunan resmi (Büyükelçilik ve Konsolosluk) ve yarı resmi (Haber ajansları ve havayolu şirketleri) kurumlar üzerinden değişen kadro sayılarıyla faaliyetler yürütüyor” ifadelerinin yer aldığı raporda, bu kurumlarda gizlenmiş istihbaratçıların bu kurumları operasyonel üs olarak kullandıkları vurgulandı.

Saarland eyaleti iç istihbarat teşkilatı raporunda, İran rejiminin Almanya’da sözde diplomat veya gazeteci olarak çalışan istihbarat mensuplarının İran’daki karargahlarına, sürdürdükleri operasyonel ve bilgi toplama faaliyetleri hakkında topladıkları açık veya gizli bilgileri aktardıkları, bunun yanı sıra bu casusların İran rejiminin balistik füze sistemleri için malzeme tedarik etme gibi faaliyetlerde de bulundukları da belirtildi.

Raporda, Çin ve İran rejiminin Rusya'nın Almanya’da muhaliflerini hedef alan operasyonlarda kullandığı acımasız taktiklerini taklit ettikleri ve İran rejimi ile Çin istihbarat servislerinin de artık bu alanda aktif oldukları kaydedildi.

“İran rejimi muhalifleri ajanlaştırmaya çalışıyor”

Raporda, İran rejiminin amacına ulaşmak için Almanya’da ikamet eden rejime muhalif hareketinden seçilmiş kişilere istihbari işbirliği dayattığı, bu teklifin reddedilmesi durumunda, bu kişilerin İran’da bulunan akrabalarının öldürülmesi veya tutuklanması tehdidiyle misillemede bulunduğunun altı çizildi.

Çeşitli ülkelerden gelen çok sayıda Alman istihbarat raporları, İran rejiminin 2019'u kapsayan yasadışı nükleer silah ve balistik füze tedarik faaliyetlerini tespit etti.

BfV raporu

Anayasayı Koruma Teşkilatı olarak isimlendirilen Alman iç istihbarat teşkilatı BfV de bu ayın başında yayınladığı yıllık raporunda İran rejiminin, İranlı ve Kürt muhalifleri, İsrail yanlıları ve İsrail kurumlarını hedef alan izleme ve suikast operasyonları için Almanya topraklarını kullandığını belirtti.

Almanya’nın karşı karşıya kaldığı iç tehditlerin yer aldığı 388 sayfalık raporda, 'İran'ın siber hareketlerle ilgili Almanya'da artan faaliyetleri var' ifadeleri de yer aldı.

BfV'nin yıllık olarak yayınladığı raporların geçen yılı kapsayan son raporunda, İran rejiminin ABD tarafından kendisine uygulanan ekonomik yaptırımları atlatmak için kullandığı hassas bilgilere erişim faaliyetleri çerçevesinde Alman bilişim teknolojileri altyapısının artan kullanımına karşı uyarıda bulunuldu.

Raporda, İran rejiminin son yıllarda siber saldırılar başlatma yeteneğinin arttığına işaret edilirken,  bu saldırıların Körfez bölgesindeki gerginliklerle bağlantılı gibi göründüğüne dikkat çekildi.

Pasdaranların Almanya’daki faaliyetleri

İran rejiminin siber saldırılarının amacının, “Bir yandan İran'a uygulanan yaptırımları atlatmak, diğer yandan da karar vericiler tarafından planlanan siyasi manevralar hakkında temel bilgiler sağlamak” şeklinde ifade edildiği raporda, aynı zamanda İran Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı muhbirlerin, Almanya topraklarında gerçekleştirdiği faaliyetler çerçevesinde İsrail ve Yahudi kurumlarının hedeflendiği izleme faaliyetleri gerçekleştirdikleri kaydedildi.