Skip to main content

İsfahan’da büyük patlama: Yeni bir İsrail saldırı mı?

İsfahan’da büyük patlama: Yeni bir İsrail saldırı mı?
İran rejiminin İsfahan vilayetinde bulunan bir elektrik santralinde büyük bir patlama meydana geldiği bildirildi.  İran rejim yetkilileri, saltralde meydana gelen patlamada can kaybı yaşanmadığını iddia etti ancak AVATODAY’in ulaştığı video görüntülerinde yerlerde birden fazla parçalanmış ceset bulunuyor.
posted onJuly 19, 2020
nocomment

İran’ın İsfahan eyaletinde bir elektrik santralinde büyük bir patlama meydana geldi. İran medyasında yer alan ve rejim yetkililerine dayandırılan haberlere göre elektrik santralinde meydana gelen patlamada can kaybı yaşanmadı. Ancak AVATODAY’in ulaştığı video görüntülerinde yerlerde birden fazla parçalanmış ceset bulunuyor.

İran’da rejimin nükleer tesislerinde son bir ay içerisinde, İsrail bağlantılı olduğu iddia edilen birçok patlama meydana gelmişti.

İran rejimi yalan beyanlarda bulunuyor

İsfahan Enerji Şirketi Başkanı yaptığı açıklamada, patlamanın trafodan kaynaklandığını ve endişe edilecek bir durum olmadığını iddia etti. Ancak patlamanın sabotaj olabileceği ve İran rejiminin bunun kamuoyuna yansımaması için gerçeklerin açıklanmasını engelleme girişimi olabileceği belirtildi.

AVATODAY’in patlamayla ilgili elde ettiği bazı video görüntülerinde patlamanın olduğu alana saçılmış birden fazla parçalanmış ceset bulunuyor. Bu görüntüler, İran rejiminin gerçekleşen yeni bir saldırının üzerine örterek olayı tekrar trafo patlaması olarak göstermeye çalıştığı ihtimalini güçlendiriyor.

Isfehan

 

Son bir ay içerisinde birçok saldırı oldu

Geçtiğimiz haftalarda İran’daki askeri, nükleer ve sanayi bölgeleri yakınlarında bazı patlamalar meydana gelmişti. Yapılan açıklamalarda, patlamaların teknik nedenlerle yaşandığı açıklanmıştı. Ancak New York Times ve CNN gibi medya organlarının yanı sıra uluslararası düzeyde birçok gazete ajans ve televizyon, bu olayların İsrail’in İran rejiminin nükleer faaliyetlerine karşı siber saldırıları üzerinden birçok haber servis etmişti.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, 5 Temmuz'da bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu olasılığı göz ardı etmediklerini belirterek, "İran'da gerçekleşen her olayın bizimle bir ilgisi olması gerekmez. Tüm bu sistemler karmaşıktır, çok yüksek güvenlik kısıtlamaları ve bunların nasıl korunacağını her zaman bildiklerinden emin değilim" diye konuşmuştu.

Öte yandan CNN televizyon kanalı, ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı bir haberinde, askeri ve nükleer programlarına bağlı kilit tesislerde açıklanamayan patlamaların ardından İran rejiminin hava savunma sisteminin bazı bölümlerini son günlerde ‘yüksek alarm’ diye tabir edilen, saldırılara karşı  daha duyarlı bir füze savunma sistemi geliştirdiğini ve bu sistemle ilgili ABD’nin elinde bazı istihbarat belgelerinin olduğunu belirtmişti.

İran rejiminin geliştirdiği yerden havaya füze sistemi ile tehdit olarak algılan hedeflere ateş etmeye hazır hale gedirdiğini belirten ABD’li yetkili, ABD'nin İran rejiminin bu yeni sistemiyle ilgili bilgileri nasıl elde ettiğini açıklamamış ancak uydular, casus uçakları ve gemiler ile düzenli olarak İran rejiminin bu tür faaletlerinin ABD tarafından izlediğini ifade etmişti.

Stuxnet virüsü saldırısı

İran rejimine yönelik en kritik olaylardan biri, 2 Temmuz'da başkent Tahran yakınlarındaki Natanz nükleer santralindeki bir binada meydana gelen yangındı. Bu yangında tesis önemli bir zarar gördü. Bu saldırının, 2010’da keşfedilmesiyle ABD ve İsrail tarafından yaygın olarak kullanılan Stuxnet bilgisayar virüsü ile gerçekleştirildiği iddia edilmişti.

İran devlet televizyonu ise ismi açıklanmayan bir güvenlik görevlisine dayandırdığı haberinde Natanz nükleer tesisindeki yangınla ilgili soruşturmada sabotaj olduğuna dair hiçbir kanıtın bulunmadığını belirtmişti.

Son haftalarda meydana gelen diğer açıklanamayan olaylardan biri de Parçin kasabasındaki askeri bir tesisin yakınındaki büyük patlama. Bir başka patlama da Ahvaz'daki Zargan santralini vurdu. Bu patlama ardından meydana gelen gaz sızıntısı nedeniyle onlarca kişi klor gazı zehirlenmesi şuphesiyle hastanelere akın etmiş ancak İran rejimi bu olayla ilgili bir açıklamada bulunmamıştı.