Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis, Türk devletinin tarihi olarak kilise olan daha ve daha sonra müzeye dönüştürülen İstanbul’daki Ayasofya kilisesini camiye dönüştürmesine misilleme olarak Selanik'teki Atatürk Müzesi'nin (Atatürk’ün doğduğu ev) Pontus Rum ya da Helenizm Soykırımı Müzesi’ne dönüştürülmesi önerisinde bulundu.
Yunanistan medyasına konuşan Voridis, "Atatürk Müzesi, Helenizm soykırımı müzesine dönüştürülebilir mi?" sorusuna "Mutlaka cevap verilmeli. Örneğin, böyle bir şey yapılabilir. Derhal de yapılmalıdır" yanıtını verdi.
Voridis, Türk devletinin artık hiçbir Batılı ülke ile iyi ilişkiler içinde olmakla ilgilenmediğini belirterek “Batı'ya, Erdoğan’ın tamamen kontrolden çıktığını göstermeliyiz” dedi.
Yunan Çözümü Partisi (Greek Solution), Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin Pontus-Rum soykırımı anısına bir müzeye dönüştürülmesi çağrısında bulundu.
“Hiçbir Türk mahkemesinin Ayasofya'nın doğal statüsünü değiştiremeyeceğini" belirten parti yetkilileri, "Aksine Yunanistan, Kemal'in evini Pontus (Yunan) soykırımı kurbanlarının anısına ve onuruna ait bir müzeye dönüştürebilir ve dönüştürmelidir" ifadesini kullandı.
Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a tepki mektubu
Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 350 kiliseyi temsil eden Dünya Kiliseler Birliği, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak, Ayasofya kararına tepki gösterdi. Birlik, karardan ötürü "acı ve dehşet" duyduklarını belirtirken, kararla, farklı inançtan mensup insanlar arasında diyalog kurma çabalarına zarar verildiğini kaydetti.
Birliğin Genel Sekreter Vekili Ioan Sauca, Türk devletinin bu kararla farklı inançlardaki insanlar arasında dışlama ve bölme sinyali verdiğini ifade etti.
Açıklamada, “Türk hükümetinin almış olduğu bu karar başka yerlerde de kurulmuş mevcut statükoları tersine çevirmek ve farklı dini gruplar arasındaki bölünmeyi yeniden kışkırtmak isteyen diğer grupları da cesaretlendirecek” denildi.