Türk devletinin 2018’de güdümündeki cihatçı haydut çetelerle Rojava’nın Afrin kentine, 2019’da ise Serêkaniyê ve Grê Spi’ye işgal saldırısına başlaması süreçlerinde Türk devletinin Rojava’daki işgalini yüksek sesle karşı çıkmaktan çekinen Almanya, “Uluslararası hukuk ihlal edilmesin, siviller korunsun” diyerek Ankara rejimine temennilerde bulunmuştu.
Federal Alman Hükümeti, Ekim 2019’da Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayılan saldırılar karşısında ise sembolik bir silah ambargosu uygulamıştı.
Ancak Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet iki yıl sonra Türk devletinin Rojava’daki varlığına karşı olduğunu ilk kez açık ve somut ifadelerle dile getirdi.
Açıklama, Sol Parti’nin Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi ile ilişkiler ve bölgedeki yatırımlara dair yöneltilen bir soru önerisine Federal Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Maria Flachsbarth’nın verdiği yanıtta yer aldı.
“Türk devletinin varlığı illegaldir”
Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer’in yönelttiği soru önerisine yanıt veren Flachsbarth, Türk devletinin bölgedeki varlığının uluslararası hukuka göre illegal olduğunu belirterek eleştirdi. Türkiye’nin bölgedeki varlığına dair öne sürdüğü argümanlara Federal Hükümet tarafından inandırıcı bulunmadığını beliren Flachsbarth Türk devletinin işgal harekatına başlatıldığı süreçte de Alman hükümetinin, bu harekatın uluslararası hukuka uygunluğunu kanıtlayacak nedenlerin olmadığın belirttiğini söyledi.
Federal Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Maria Flachsbarth, hükümetlerinin Rojava’ya Coronavirüs salgını nedeniyle 1 milyon Euro yardımda bulanmayı planladığını bildirdi. Flachsbarth, söz konusu yardımın bölgede bulunan sivil toplum kuruluşları üzerinden yapılacağını belirtti.
Yanıtı olumlu bulan Sol Parti Milletvekili Sommer ise Türk devletinin Rojava işgalinin ilk kez yüksek sesle meşru görülmemesinin önemli bir gelişme olduğunun altını çizerek “Türk devletinin Kürtlere yönelik savaşında öne sürdüğü gerekçelerin desteklenmemesi olumludur. Hükümetin bu açıklamasını destekliyorum” diye konuştu.