Skip to main content

Türk devleti Başûr’a asker yığıyor

Türk devleti Başûr’a asker yığıyor
Türk ordusunun PKK bahanesiyle Başûr topraklarına yönelik 17 Haziran’da başlattığı saldırılar devam ederken savaş uçaklarının son 24 saatte Xemtir dağı, Mınene ve Şakule köylerini 20 kez bombaladığı bildirildi.
posted onJuly 5, 2020
nocomment

Türk ordusunun PKK’nin varlığını bahane ederek Güney Kürdistan (Başûr) topraklarına yönelik 17 Haziran’da başlattığı saldırılar devam ederken savaş uçaklarının son 24 saatte Xemtir dağı, Mınene ve Şakule köylerini 20 kez bombaladığı bildirildi.

Türk ordu güçlerinin Xemtir dağına konuşlandığı ve çok sayıda takviye gücü bölgeye yerleştirdiği bildirilirken söz konusu takviye gücün Amedi İlçe sınırlarında bulunan Hırure köyü kırsalına konuşlandığı aktarıldı.

Türk ordusunun işgal harekatına karşı PKK güçlerinin dün Xemtir dağında Türk ordu birliklerine kapsamlı bir saldırı düzenlediği, buna karşılık Türk savaş uçaklarının ise bölgeyi bombalayarak PKK güçlerinin saldırısına karşılık verdiği belirtildi.

Türk ordusunun işgal saldırılarıyla eş zamanlı olarak İran rejimi de sınıra büyük bir askeri güç yığarak Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) partilere yönelik saldırılar başlatmıştı. 

Türk ordusuna bağlı savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırıları sonucu Başûrlu 6 sivil yurttaş hayatını kaybetmişti.

Irak’tan yeni uyarı

Operasyonlar sürerken 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyae Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.

Öte yandan Irak Hükümet Sözcüsü Ahmed Molla Talal, Türk devletinin Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi sınırları içerisindeki operasyonlarını durdurmasını talep etti. Talal, uluslararası kamuoyunu da Irak’ın hakları korumak için adımlar atmaya çağırdı.

Ahmed Molla Talal yaptığı yazılı açıklamada Türk ordu güçlerinin Kürdistan Bölgesi topraklarında sürdürdüğü operasyonları “şiddetle kınadıklarını” ve bu tür eylemlerin her iki taraf arasındaki ilişkilere zarar verdiğini söyledi.

Molla Talal, “Bölgesel barışa giden yolda, Irak'ın egemenliğine, vatandaşlarının can ve mallarına yapılan saldırıların derhal durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Kürdistan Parlamentosu heyeti operasyon bölgesinde

Türk ordusu güçleri ile İran rejim ordusunun Kürdistan Bölgesi toprakları içerisine yönelik düzenledikleri operasyonları incelemek için Kürdistan Parlamentosu'ndan 4 farklı komisyon, sınır bölgelerini ziyaret edecek.