Skip to main content

Suriye muhalefeti niyetini belli etti: Kürtler özerklikten vazgeçsin

Suriye muhalefeti niyetini belli etti: Kürtler özerklikten vazgeçsin
Türk devleti destekli Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Üyesi Nasr Hariri, Kürtlerin özerk yönetim fikrinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Hariri, PYD ile ENKS arasındaki müzakerelerin başarıyla sonuçlandığını söylemek için henüz erken olduğunu savundu.
posted onJune 25, 2020
nocomment

Türk devleti destekli Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Üyesi Nasr Hariri Batı Kürdistan’daki (Rojava) özerk yönetimin Suriyeliler tarafından kabul edilmediğini savunarak, “Bu örgütlenmenin birçok askeri yabancı kişilerden oluşuyor. Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler. Hariri, Rojava’da Özerk Yönetim fikrinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Başkanı da olan Kurul’un şu anki üyesi Nasr Hariri, Rûdaw’da yayınlanan özel bir röportajda kendilerini siyasi kanadı olarak gördükleri,Türk devleti ile Rojava’nın 3 kentini işgal eden çete gruplarının çoğunun yabancı olduğunu görmemezlikten gelerek, Rojava Özerk Yönetimi silahlı güçlerinin birçok askerinin yabancı kişilerden oluştuğunu iddia etti. Hariri “Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler, PKK’den vazgeçsinler. Bütün Suriyelilerin kabul ettiği bu kırmızıçizgilerden vazgeçerlerse o içerisinde Kürtlerin de yer aldığı muhalefetle görüşmeleri konusunda bir engel kalmaz” gibi ifadeler kullandı.

Kürtlerin Rojava’daki tüm kazanımlarından vazgeçmelerinin karşılığında çetelerin siyasi kanadı olan Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu ile görüşebilme hakkına sahip olabilecekleri gibi ahlaksız bir teklifte bulunan Hariri PYD ile ENKS’nin anlaşmalarının başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını bilmediğini söyledi.  

ABD’nin Suriye rejimine yönelik uygulamaya koyduğu “Sezar Yasası) yaptırımlarının ardından İran rejimi ve Rusya’nın da Suriye rejimini kurtaramayacağını savunan Hariri, Suriye rejiminin yıkılmasının yakın olduğunu iddia etti.

 Kürtlerin her şeyden vazgeçmelerini istedi

Tüm Suriye halkının kendisi gibi düşündüğünü zanneden Hariri, Suriye halkının, ülkede yaşanan iç savaş ve çatışmaların diyalog ile son bulmasını benimsemediğini söyledi. PYD’yi PKK’nin kanadı olmakla suçlayan Hariri, PYD’nin Suriyelilerin çoğu için kırmızıçizgi olan ulusal görüşe (Kürtlerin özerklikten vazgeçmesi sahip çıkıp çıkmayacağını veya PKK ile bağlarını kesip kesmeyeceği sorularını sorarak “Bu sorulara yanıt bulamadan bir çözümden bahsetmemiz erken olur” dedi.

Rojava’daki “Özerk Yönetimin” Suriyeliler tarafından kabul edilmediğini ileri süren Nasr Hariri, “Bu örgütlenmenin (Demokratik Suriye Güçleri (HSD) ve omurgasını oluşturan Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) birçok askeri yabancı kişilerden oluşuyor. Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler, PKK’den vazgeçsinler. Bütün Suriyelilerin kabul ettiği bu kırmızıçizgilerden vazgeçerlerse, içerisinde Kürtlerin de yer aldığı muhalefetle görüşmeleri konusunda bir engel kalmaz. ENKS ile anlaşmaları da başarıyla sonuçlanır mı bilmem” diye konuştu.  

Çetelerin vahşi suçlarını “Bireysel suçlar” olarak tanımladı

Türk devletinin güdümündeki cihatçı çetelerle işgal ettiği Rojava’ın Afrin, Serêkaniyê ve Girê Spi kentlerinde çetelerin gerçekleştirdiği insanlık suçları hakkındaki soruyu yanıtlarken Hariri, söz konusu insanlık suçlarını “iddia” olarak tanımladı.

Hariri, “Hergün hırsızlık, öldürme suçları, fidye için adam kaçırma konularında raporlar geliyor. Ben bunu meşrulaştırmıyorum. Bunlar kanunlara aykırı şeyler ve durdurulmalı, bunu yapanlar cezalandırılmalı. Bu konuda suçluların tespiti için bir komisyon kurulmuş ve ENKS de komisyonda yer alıyor. Komisyon çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmalı. Ben Suriye halkını hedef alanları savunan tarafta değilim. Bireysel uygulamalar çıkmışsa bu kınanır ve sahipleri cezalandırılır” ifadesini kullandı.