Batı Kürdistan’da (Rojava) Kürt ulusal birliğinin birinci aşamasından olumlu sonuçlar elde edildiğini belirten Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim, yakın zamanda ikinci aşama çalışmalarının da başlayacağını müjdeledi. Müslim, “Kürdistan’ın bütününde ulusal birliğin sağlanması acil bir ihtiyaçtır” dedi.
Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani, ulusal birlik çalışmalarının birinci aşamasının olumlu sonuçlandığını ve ikinci aşamaya geçildiğini geçtiğimiz günlerde duyurmuştu.
Konuyla ilgili Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) sorularını yanıtlayan PYD eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim, ulusal birlik girişimlerinin ilk aşamasında ortak siyasi konuların gündeme geldiğini ve olumlu geçtiğini belirterek, girişimlerin ikinci aşamasına tüm siyasi güçlerin ve partilerin katılacağını kaydetti.
Müslim ayrıca Rojava’da oluşturulacak birliğin Kürdistan’ın diğer parçalarına da örnek olacağını vurguladı.
“ENKS İLE BİRÇOK NOKTADA BULUŞTUK”
Salih Müslim röportajında öne çıkanlar başlıklar şu şekilde:
Kürt ulusal birliğinin ikinci aşamaya geçtiği konuşuluyor. Birinci aşamada neler yaşandı?
Rojava’da bulunan siyasi partiler arasında gerçekleşen diyalog süreci çok önemliydi. Şüphesiz bazı siyasi partiler ulusal birlik çalışmalarından ayrıldı. Farklı bakış açısı, güvensizlik taraflar arasında anlaşmazlıklara neden oldu. Bazı kimseler bilerek Kürtleri parçalamak istedi.
Ulusal birlik girişimlerinin birinci aşaması PYD ile ENKS arasında gerçekleşti. Bu süreçte birçok ortak noktada buluştuk. Bu noktalar üzerinde tartışmalar ve anlaşmalar yapılabilir. Özellikle Suriye rejimi ile olan ilişkilerin gerekleri, Suriye muhalefetiyle kurulacak diyaloğun sınırı gibi konular sıkça tartışıldı. Birinci aşamada daha çok siyasi süreç ele alındı. Ortak noktalarda buluşuldu. Bu açıdan baktığımızda birinci aşamanın olumlu sonuçlandığını söyleyebiliriz.
DUHOK ANLAŞMASI’NIN ESAS ALINMASI
İkinci aşamada yapılacak diyaloglar neyi kapsayacak? Neler konuşulacak?
Birinci aşama ENKS’nin isteği üzerine gerçekleşti. Kendileri PYD ile tartışılması gereken çok konu olduğunu söyledi. Bizim bakış açımızı görmek istediler. Bundan önce de çok defa diyalog yapılmıştı. 2014’teki Hewlêr 1 ve 2, Duhok’ta yapılan anlaşmaları hatırlamak gerekiyor. Son tartışmalarda diyalogların Duhok Anlaşması çerçevesinde yürütülmesi gerektiği önerildi. Anlaşmaların üzerinden 6 yıl geçti. O dönem Rojava Halk Meclisi, ENKS ve diğer partiler arasında da görüşmeler olmuştu.
Önümüzdeki görüşmeler, Kürt siyasi güçleri ve partilerinin nasıl ortak bir paydada buluşacağı ve bölgelerin Duhok anlaşmasına göre nasıl yönetileceği üzerine olacak.
“ENKS İKİNCİ AŞAMA İÇİN HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI”
Diğer partiler ikinci aşamada sürece dahil olacak mı?
Evet. Kürt Ulusal Birliği Partileri çatısı altında toplanan 25 parti sürece dahil olacak. Bu partiler sürece dahil olmak için ENKS’nin vereceği cevabı bekliyor. Edinilen bilgilere göre ENKS, hazırlıklarını tamamladı. Tahminimce toplantılar yakın zamanda başlar.
Rojava’da ulusal birliğin sağlanması Kürt sorununun çözümü için yeterli olacak mı?
Rojava hassas bir süreçten geçiyor. Kürdistan’ın bütününde ulusal birliğin sağlanması acil bir ihtiyaçtır. Şu anda Rojava’da bunun adımlarını atmaya çalışıyoruz. Siyasi partiler arasında varılan anlaşmalar yeterli değildir. Yine de bu da olumlu bir adımdır. Bu sürecin Kürt ulusal kongresine uzamasının ihtimali vardır.
Birinci aşama siyasi partiler arasındaki bir anlaşmadır. İkinci aşama ise toplumun birçok kesiminin katılımıyla sağlanacak bir mutabakattır. Bu mutabakatın bütün Kürdistan’a yayılması gerekiyor. Benim görüşüme göre Rojava’da yapılacak bir ulusal birlik bütün Kürdistan için numune olacaktır.
“YÜZYILLARDIR PARÇALANAN KÜRT HALKININ BİR ARAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
İki partinin anlaşmasıyla Kürt sorunu çözülür mü?
Burada iki parti arasında ulusal birlik kurulduğundan söz etmiyoruz. İki parti arasında varılan bir anlaşmadan söz ediyoruz. Bu anlaşmalar Kürt halkı için çok önemlidir. Temel hatların belirlendiği bu anlaşmalar ulusal birlik anlamına gelmez. Burada şunu soruyoruz: Biz Kürt halkı için ne istiyoruz? Kürt halkının özgürlüğünü mü istiyoruz, direniş yolunu mu seçiyoruz? Kürt halkı için nasıl bir sistem öneriyoruz? Bunları tartışıyoruz.
Şunu belirtmek istiyorum. Biz Kürt halkını bir araya toplamak için uğraşıyoruz. Yüzyıllardır birbirinden ayrılan parçalanan bu halkı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Kürt halkının düşmanları bu parçalanmışlığı kullanarak Kürt halkını çıkarları doğrultusunda kullandı. Çabalarımız sonuç verirse Kürt halkı bunlardan kurtulacaktır.
Ulusal birliğin sağlanması Kürt halkının geleceğini nasıl etkiler?
Bugün bölgemizde yürütülen sistem Kürtlerin eseridir. Bu sistem herkesi kucaklıyor. Ulusal birlik sağlanır ve üzerinde durulursa Suriye’deki krize mutlaka yansıması olur. Aynı zamanda dört parça Kürdistan ve Ortadoğu’ya etkisi olacaktır. Kürtler doğru bir şekilde uzlaşıya varırsa Ortadoğu’da demokratik sistemin öncüsü olurlar. Kürt halkı bu kapasiteye sahiptir.
ENKS-TÜRK DEVLETİ İLİŞKİLERİ
ENKS’nin ‘Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nda yer alması ulusal birliğe engel değil mi?
Bu konu ENKS’ye bağlıdır. Karar onlarındır. Benim görüşüme göre Kürt güçleri arasında uzlaşı sağlanırsa Türk halkı başta olmak üzere bütün halklarla diyaloglar kurulur. Burada önemli olan kurulan ilişkilerin Kürt halkına karşı olmamasıdır.