Ana içeriğe atla

Coronavirüsle ilgili Çin’e soruşturma açılması talebi

Coronavirüsle ilgili Çin’e soruşturma açılması talebi
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Coronavirüsle ilgili zamanında gerekli bilgilendirmeyi yapmadığı  için suçladığı Çin’e Avustralya’dan soruşturma açılması talebi geldi. Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları ise Coronavirüsün Wuhan’da ortaya çıkmadığını savundu.
posted onApril 19, 2020
noyorum

ABD Başkanı Donald Trump'ın, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili zamanında gerekli bilgilendirmeyi yapmadığı için suçladığı ve “Sonuçlarıyla yüzleşmesi gerekir” şeklinde uyarıda bulunduğu Çin yönetimine Avustralya’dan soruşturma açılması talebi geldi.

Çin'in şeffaflığı konusunda çok ciddi kaygılarının olduğunu söyleyen Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, "Coronavirüs salgınını ilgilendiren sorunlar uluslararası bağımsız bir soruşturmayı gerektiriyor." dedi.

Marise Payne virüsün oluşumu, salgınla mücadele ve elde edilen bilgilerin diğer ülkelerle paylaşılması noktasında bilinmeyen detayların olduğunu ve bunun ancak bağımsız bir soruşturma sonucunda açıklığa kavuşabileceğini belirtti.

ABD gibi Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) yönelik sert eleştirilerde bulunan Avustralya Dışişleri Bakanı Payne, WHO’yu da attığı bazı adımların salgınla mücadeleye yardımcı olmadığı şeklinde eleştirdi.

Uluslararası bir soruşturma çağrılarına destek veren Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt da WHO’nun bazı tavsiyelerini dikkate almadıklarını söyledi.

Donald Trump

 

Cambridgeli bilim insanları: Coronavirüs aslında Wuhan’da çıkmadı

Dünya çapında 2.3 milyondan fazla insanı hasta eden ve 160 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Coronavirüs salgınıyla ilgili çarpıcı bir araştırma Cambridge Üniversitesi'nden geldi.

Cambridge Üniversitesi'nde görevli bilim bu insanları şu ana kadar uluslararası kamuoyunun salgın ile ilgili bildiği bütün verilerin ve bilgilerin yanlış olduğunu açıklayarak, "Coronavirüs aslında Wuhan'da çıkmadı. Bunun çok daha öncesi var. Salgının 2019 yılının Eylül ayında başladığına dair kanıtlarımız var" duyurusunu yaptı.

Hazırlanan araştırmanın henüz hakemli bir bilimsel dergide yayınlanmadığını açıklayan araştırma ekibi, bu bulguları Proceedings of the National Academy of Sciences isimli bilim dergisinde yayınladı. Dergide yer alan makalede salgının aslında ülkenin çok daha güneyinde çıkmış olma ihtimalinin yüksek olduğu ve daha sonra yayıldığı aktarıldı.

Corona

 

 Cambridge Üniversitesi'nde genetik uzmanı olarak çalışan Peter Forster, Virüs insanları etkileyen son haline aylar önce ulaşmış olabilir. Bundan önce yarasada ya da başka bir hayvanda ya da belki de başka birine bulaştırmadan bir insanda bulunuyordu. Daha sonra insanlara bulaşma süreci 13 Eylül ile 7 Aralık arasında başladı" dedi.

Forster ve ekini, filogenetik bir ağ takip ederek virüsün dünya çapındaki değişimini takip ettiklerini duyurdu. 1000'den fazla veriyi inceleyen bilim ekibi, "Eğer size salgının başladığı bir yer söylemem gerekirse bunun Wuhan'dan ziyade Çin'in daha güneyi olduğunu söyleyebilirim. Fakat Çin'deki hastanelerden alınan örnekleri inceleyerek daha kesin bir sonuca varabiliriz" ifadesini kullandı.