Ana içeriğe atla

Diyarbakır’daki STK’lar: Mızraklı hukuka aykırı tutuklandı, serbest bırakılmalı

Diyarbakır’daki STK’lar: Mızraklı hukuka aykırı tutuklandı, serbest bırakılmalı
Diyarbakır’daki STK’lar ortak bir açıklama yaparak hukuksuz bir şekilde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Doktor Selçuk Mızraklı’nın tutuklanması ardından hukuka aykırı bir şekilde cezalandırılmasına tepki göstererek, Mızraklı’nın serbest bırakılmasını istedi.
posted onMarch 10, 2020
noyorum

Diyarbakır’daki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ortak bir açıklama yaparak hukuksuz bir şekilde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Doktor Selçuk Mızraklı’nın tutuklanması ardından hukuka aykırı bir şekilde cezalandırılmasına tepki göstererek Mızraklı’nın serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır Barosu Adli Yardım Binasında bir araya gelen Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Hak İnisiyatifi Derneği (HAK) Diyarbakır Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’yle Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği üyeleri, ortak basın açıklaması yaptı.

“FETÖ mensubu hakimlerin yasadışı dinlemeleri delil yapılmış”

Diyarbakır Baro başkanı Cihan Aydın tarafından okunan açıklamada, dün hapis cezasına çarptırılan ve görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın FETÖ mensubu hakimlerin kararıyla dinlendiğini belirten Aydın, “Başkan Mızraklı, şüpheli olarak UYAP’a kaydedilmeden 2009-2014 yılları arasında Gülen Yapılanması mensubu hâkim ve savcıların kararıyla dinlenmiş, ancak hakkında bir işlem yapılmamıştır. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 138. maddesine göre bir kişi hakkında iletişimin tespiti kararı verilmesi için öncelikle şüpheli veya sanık sıfatını alması gerekmektedir. Ancak Başkan Mızraklı, söz konusu hukuki şartlar es geçilerek 10 Temmuz 2017 tarihinde doğrudan şüpheli olarak UYAP’a kaydedilmiştir. Bu durumda mahkeme, yasadışı dinlemeler sonucunda elde edilen ve hukuki geçerliliği olmayan birtakım bilgileri delil olarak dikkate almış ve hüküm kurmuştur. Mahkemenin bu tutumunun hukukla izah edilemeyeceğini, en iyi hakimler bilmelidir” dedi.

Mızraklı’nın ceza almasına neden olan itirafçı beyanlarının da hukuka aykırı olduğu ifade eden Aydın, “Polis veya jandarma tarafından yazılan fezlekeler herhangi bir hukuk süzgecinden geçmeden iddianameye dönüşmekte, iddianameler de basit bir yargılama ritüelinden sonra gerekçeli kararlara dönüşmektedir” diye konuştu.

“Cezalandırmada ısrar eden yargı mensupları hakkında soruşturma başlatılmalı”

Diyarbakir

 

Aydın, taleplerini ”Hukuk dışı ve keyfi tutuklama ve yargılamalardan vazgeçilmesini, Başkan Mızraklı’nın hakkındaki uydurma isnatlar düşürülerek derhal serbest bırakılmasını ve görevine iadesini, hukuka ve yasaya aykırı elde edilen delillere rağmen Başkan Mızraklı’nın tutukluluğunda ve cezalandırılmasında ısrar eden yargı mensupları hakkında soruşturma başlatılmasını ve tedbiren açığa alınmalarını talep ediyoruz” diyerek dile getirdi.

Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Aydın, davaya bakan savcı ve hakimleri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSK) şikâyet edeceklerini belirterek, “Hem savcı hem mahkeme heyeti hakkında, açıkça hukuka aykırı delillere yaslanarak hüküm kurmaları hasebiyle, görevi kötüye kullanma ya da ihmal iddiasıyla HSK’ya şikâyet edeceğiz” dedi.