Ana içeriğe atla

Kürt Dile ve Kültürü Ağı’ndan Kürtlere çağrı: Kürtçeye sahip çıkın

Kürt Dile ve Kültürü Ağı’ndan Kürtlere çağrı: Kürtçeye sahip çıkın
Kuzey Kürdistan’da Dil ve Kültürler Ağı adıyla ilan edilen çalışma grubu, 11-12 Ocak tarihlerinde 300 kişilik katılımcıyla Diyarbakır’da gerçekleştirdiği çalıştay sonunda özellikle Kuzey Kürdistanlılara Kürtçeye sahip çıkmaları çağrısında bulundu.
posted onJanuary 13, 2020
noyorum

Dil ve Kültürler Ağı, yol haritasını belirlemek amacıyla 11-12 Ocak 2020 tarihleri arasında Diyarbakır’da, aralarında dilbilimci, yazar, akademisyen, eğitimci, yayıncı, iş insanları, kadın kurumları ve kültür sanat kurumu üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 300 kişinin katılımıyla dil çalıştayı düzenledi

Diyarbakır’da 2 günlük çalıştayın ardından bir bildiri yayımlayan Kürt Dili ve Kültürü Ağı, hem kurumsal olarak hem de gündelik yaşamda Kürtçe’nin daha fazla kullanılması vurgusu yaptı.

Çalışma grubunun isminin Kürt Dili ve Kültürü Ağı olarak değiştirildiği belirtilen açıklamada, Ağ’ın çalışma programı, yapacağı etkinlikler ve logosu gibi konular da belirlendi.

Bawer Berşev: Kürtçeye yönelik sistematik asimilasyon devam ediyor

amed

 

Çalıştayın sonuç bildirgesini okuyan koordinasyon üyelerinden Pirtûka Kurdî Sanal Kipat Sitesi ve Yayınevi Yöneticisi Bawer Berşev, katılımcıların önerisi üzerine Dil ve Kültürler Ağı’nın isminin “Kürt Dili ve Kültürü Ağı” şeklinde değiştirilmesine karar verdiklerini açıkladı.

“Yıllardır sistematik bir şekilde sürdürülen asimilasyon ve tekçilik politikaları Kürt dili ve kültürü üzerindeki tehlikeleri de arttırmaktadır” diyen Berşev, bu durumun tersine çevirilmesi için güçlü bir birliktelik, şeffaf bir tavır ve etkili bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Çalıştayda 12 tematik masanın farklı konularda raporlar hazırlayıp sunduğunu ifade eden Bawer Berşev, bu raporlarda önemli tespitlerin yer aldığını, Kürt dili ve kültürünün karşılaştığı sorunların açılması ve geliştirilmesi için çeşitli önerilerin ele alındığını belirtti.  

Kürt Dili ve Kültürü Ağı’nın Kürt dili ve kültürünü geliştirmeyi amaçladığını ancak Kürdistan’da asimilasyonla karşı kaşıya kalan diğer dil ve kültürlerin de Ağ içerisinde yer alabileceklerini söyledi.

“2020, Baba Tahirê Hemedani Yılı”

Berşev şöyle devam etti:

“Çalıştayda, Kürt dili ve kültürünün korunup geliştirilmesi için 2020 yılının Baba Tahir Hemedani yılı olmasına ve seferberlik temelinde Kürtçe için somut adımlar atılmasına karar verildi. Bu nedenle Kürt dili ve kültürü hakkında ve bu konuda çalışan kurumların desteklenmesi amacıyla çeşitli konferans, panel, sempozyum, çalıştay ve toplantılar yapılmasına karar verildi. Bu çerçevede 21 Şubat, 8 Mart, 21 Mart ve 15 Mayıs gibi özel günlerde farklı etkinlikler düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Bundan böyle dil ve kültürün korunup geliştirilmesi çalışmaları sivil ve demokratik bri zihniyetle, daha güçlü bir inançla sürdürülecektir. Biz Kürt Dili ve Kültürü Ağı olarak tüm sivil toplum kuruluşlarına, Kürt dili ve kültürü için düzenlenen çalışmalara güç katmaları çağrısında bulunuyoruz.

Siyasilere Kürtçe siyaset çağrısı

Yine Kürt Dili ve Kültürü Ağı olarak, tüm siyasi partileri, siyaset dillerini Kürtçeye çevirme, asimilasyon politikalarına karşı çalışmalarını ana dilde yapma, Kürt dilinin gelişip korunması çabalarına destek verme çağrısında bulunuyoruz. Aynı şekilde halkımıza da dillerine sahip çıkmaları ve Kürt dilinin gelişip korunması çabalarına destek vermeye çağırıyoruz.”