Ana içeriğe atla

General Hafter güçleri Sirte’yi ele geçirdi

General Hafter güçleri Sirte’yi ele geçirdi
Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, Türk devletinin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolündeki kıyı kenti Sirte'yi ele geçirdiklerini açıkladı.
posted onJanuary 7, 2020
noyorum

General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, Türk devletinin desteklediği ve destek için asker göndermeye başladığı Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kontrolündeki Sirte kentini ele geçirdiklerini açıkladı.

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmet el Mesmari, Bingazi'de yaptığı basın açıklamasında, Hafter güçlerinin, Trablus hükümetinin kontrolündeki Sirte'yi ele geçirdiğini bildirdi.

Mesmari, "Sirte terörist gruplardan tamamen kurtarıldı" diye konuştu.

Trablus'un 450 km doğusunda bulunan Sirte, 2016'dan bu yana UMH’nin kontrolündeydi.

Hafter'e bağlı güçler, Türk devleti tarafından desteklenen Fayez el Sarraj'ın başkanlık ettiği UMH’nin kontrolünde bulunan Sirte'nin, El Kardabiya askeri hava üssü de dahil olmak üzere geniş bir kısmını ele geçirdiklerini açıkladı.

Reuters ajansına konuşan bir bölge sakini, Hafter güçlerinin konvoylar halinde bölgede dolaştığını belirterek "Silah sesleri işitiyoruz" diye konuştu.

AFP haber ajansı, UMH’ye bağlı güçlerin, Sirte'de saldırıya uğradıklarına dair haberlerin doğru olduğuna dair açıklamasına yer verdi.

Libya'da 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından uzlaşma ve istikrar sağlama çabaları sonuçsuz kalmıştı.

Ülke, batıda Trablus merkezli UMH ile doğuda Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar arasında iktidar çatışmalarına sahne oluyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü ise yerel aşiretlerin elinde.

Hafter güçleri Nisan ayından bu yana Trablus'a doğru ilerlemeye çalışıyor.

Türk devleti UMH’yi ayakta tutmak için asker göndermeye başladı

Hafter Güçlerine karşı zayıf düşen Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türk devletinden asker talep etmiş, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Libya’ya asker gönderme tezkeresinin Türk Parlamentosundan onay alması ardından dün yaptığı açıklamada Libya’ya asker göndermeye başladıklarını açıklamıştı.

Erdoğan, askerlerin Libya'da muharip güç olmayacağını, sahadaki askeri koordinasyonunsa Türk askerlerince sağlanacağını kaydetti.

Türk devleti ile UMH arasında 27 Kasım'da deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası ile askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması imzalanmış bu anlaşma Mısır, Suudi Arabistan, Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve İsrail’in tepkisini çekmişti.

Türk askerinin Libya’ya gitmesine tepkiler

Suudi Arabistan ve Mısır, Türk devletinin Libya'ya asker göndermesine ilişkin tezkereyi kınadı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın Erdoğan'ı arayarak "Dış müdahale durumu karmaşık hale getiriyor" dediğini açıkladı.

Afrika Birliği Başkanı Musa Faki Mahamat da dün yaptığı açıklamada, başka ülkelerin Libya'ya olası müdahalesinden dolayı kaygılı olduklarını söyledi.

Libya'da Halife Hafter'in denetimindeki bölgede kalan Libya Temsilciler Meclisi de "pervasız Türk müdahalesi" olarak nitelediği Türk devletinin asker gönderme hamlesinin tartışılması için Meclis'i 4 Ocak'ta olağanüstü toplantıya çağırmış, General Hafter, Türk devletine karşı silahlanma ve mücadele etme çağrısı yapmıştı.