Ana içeriğe atla

Japonya Parlamentosu, Körfeze asker gönderme taslağını onayladı

Japonya Parlamentosu, Körfeze asker gönderme taslağını onayladı
Japonya'nın denizlerde seyir güvenliğini sağlamak üzere Ortadoğu'ya askeri güç gönderme planına dair bakanlar kurulunun karar taslağı, koalisyon partilerince onaylandı.
posted onDecember 18, 2019
noyorum

Geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında Hürmüz Boğazı'nda İran rejimi ve güdümündeki silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildiği belirtilen seyreden petrol gemilerine yönelik saldırıların ardından Ortadoğu'ya Öz Savunma Güçleri’ni göndermeyi planlayan Japonya’da, söz konusu gücün gönderilmesine dair taslak halindeki bakanlar kurulu kararı, iktidardaki koalisyon partilerinin desteğiyle onaylandı.

Haziran ayının ortalarında Umman Körfezi'nde petrol taşıyan bir Japon gemisi seyir halindeyken saldırıya uğramış Japon petrol tankerinin mürettebatı saldırı sırasında havada uçuşan cisimler gördüklerini ve yakınlarda İran rejimi donanmasına ait bir gemi olduğunu açıklanmıştı.

Bölgeye bir savaş gemisi ve devriye uçağı gönderilmesini öngören tasarıya göre, hükümet görevin süresini uzatmak isterse, anayasada en üst devlet kurumu olarak tanımlanan Ulusal Meclis'e rapor verecek.

Abe-Ruhani görüşmesinden sonra taslak resmileşecek

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, cuma günü İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile gerçekleşmesi beklenen görüşmede Ruhani ile söz konusu misyonun hedefleri hakkında konuşacağı beklenirken, görüşme sonrasında ise onaylanan taslağın resmileşmesi bekleniyor.

Bağımsız güç

ABD’nin İran rejimi ile imzalanan Nükleer Anlaşma’dan tek taraflı olarak çekilmesi ve Tahran’a ağır yaptırımlar uygulamaya başlaması ardından Körfez’de ABD ve İran rejimi arasındaki gerginlik artmıştı.

Bu gergin ortamda geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında Basra Körfezi ve Umman Denizi’nde bazı petrol tankerlerine İran rejimi inisiyatifinde gerçekleştirdilen saldırılar ardından söz konusu sularda seyir güvenliği konusu gündeme gelmiş, dönemin ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada, “Bazı ülkelerle birlikte Hürmüz Boğazı ve Bab’ül Mendep Boğazı’nda deniz güvenliğini sağlayacak ortak bir donanma kurulması için temas halindeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Japonya Savunma Bakanı Takeshi Iwaya ise Japonya’nın ittifaka asker gönderme planının olmadığını belirterek, farklı çözüm yollarının masada olduğu sinyalini vermişti.

Japonya daha sonra, ABD öncülüğünde kurulan uluslararası donanma koalisyonuna katılmamakla birlikte, bölgeye kendi Öz Savunma Güçleri’ni göndereceğini açıklamıştı.