Ana içeriğe atla

Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası açıklamalar

Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası açıklamalar
Putin’le görüşmesi ardından Erdoğan, Rojava’yı Kürtsüzleştirme ve Kürt topraklarına Arapları yerleştirme planından vazgeçmediğini açık ederken Putin, Kürtlerin haklarına kavuşması için Şam’ı adres gösterdi.  
posted onOctober 22, 2019
noyorum

Türk ordusunun cihatçı çetelerle Batı Kürdistan’a işgal harekatına başlaması ardından, bu konuyu görüşmek üzere Rusya’nın Soçi kentine giden Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi sona erdi.

6.5 saat süren baş başa ve heyetler arası görüşmeler ardından Putin ve Erdoğan basın önünde açıklamalarda bulundu.

İlk sözü alan Rusya Lider Vladimir Putin, Erdoğan’ın Rojava’daki durumu görüşmek için Soçi’ye geldiğini belirtti. Putin, Erdoğan’ın Türk devletinin amaçları ile ilgili kendilerine detaylı bilgiler sunduğunu söyledi.

Türk devletinin güvenlik kaygıları ve bu kaygıları gidermek için atmak istediği adımları anlayışla karşıladıklarını ifade eden Putin, “Bize göre bölücü tutumlar ve anlaşmazlıklar suni bir şekilde körükleniyordu” dedi.

Putin şunları söyledi:

“Şam ile Kürtler arasındaki geniş bir diyalog ile Kürtlerin hakları savunulabilir”

“Önemli olan DAİŞ gibi terör örgütlerinin bu durumdan istifade etmemesi. Suriye'de uzun vadeli ve kalıcı bir barışın sağlanması ancak bu ülkenin toprak bütünlüğüne saygı duymasıyla gerçekleşebilir. Burada Türkiye ve Suriye arasında karşılıklı saygı olmazsa barış mümkün olmaz.

Suriye ile Kürtler arasında geniş bir diyalog başlatılması gerekiyor. Ancak bu yolla Suriye'nin vazgeçilmez parçası olan Kürtlerin hak ve hukukları savunulabilir.

Sayın Erdoğan'la atacağımız adımları görüştük. Astana formatı garantör ülkeleri Anayasa Komitesi'nin çalışması için titiz bir şekilde çalıştılar. İnsani yardım konusunu da görüştük. Suriyeli göçmenlerin hızlı bir şekilde ülkesine dönmesi gerekiyor. Uluslararası topluma özellikle Birleşmiş Milletler'in (BM) göçmenlerin dönüşünü desteklemesini bekliyoruz. Bu desteği sağlarken herhangi bir şart öne sürmemelidir.”

Ulusal paralarla ticaret

Görüşmelerde Türk devleti ile Rusya arasındaki ticaretin geliştirilmesiyle ilgili de kararlar alındığını dile getiren Rus lider şöyle devam etti:

“Ticaret hacmimizin arttığını görüyoruz. Ulusal paralarla ticareti öngören bir anlaşma imzalandı. Bu da ikili ticaretin artmasına neden olacak. Turistik alandaki işbirliğimiz ve diğer çeşitli işbirliklerimizden de bahsettik. Bu ilişkiler karşılıklı bir şekilde gelişiyor. Çok uzun bir çalışmadan sonra bir karar alındı. Dışişleri Bakanlarımız bu kararı açıklayacaklar. Bu karar çok önemli ve bir dönüm niteliğindedir. Suriye'nin Türkiye'nin sınırında oluşan duruma çözüm niteliğinde bir karardır.

Erdoğan aynı nakarat

Putin’in ardından söz alan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ise görüşmelerin ana gündem maddesinin Rojava’ya karşı gerçekleştirdikleri işgal harekatı ve ardından yaşanan gelimeler olduğunu ifade etti.

Erdoğan şöyle konuştu:
“Suriye'de istikrarın tesisi için ciddi çaba harcadık. Ortak çabalarımız neticesinde pek çok önemli karara imza attık. 30 Ekim tarihinde anayasa komitesi ilk kez toplanacak. İdlib gerginliği azaltma bölgesi de yaptığımız görüşmenin gündemindeydi. Türkiye olarak gerek Rus dostlarımızın endişelerinin giderilmesi konusunda çalışmayı sürdüreceğiz.”

“Ana gayemiz YPG’yi bölgeden çıkarmak”

Rojava’ya başlattıkları işgal harekatıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e kapsamlı bilgi verdiklerini dile getiren Erdoğan ana gayelerinin YPG’yi (Kürt Halk Savunma Birlikleri) bölgeden çıkarmak ve Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünü hızlandırmak olduğunu söyleyerek Rojava’nın demografik yapısını değiştirme amacından vazgeçmediklerini ortaya koydu.

Bunun Suriye'nin toprak bütünlüğünü de garanti altına alacağını iddia eden Erdoğan, kimsenin toprağında gözlerinin olmadığını savundu.

Sahadaki gerçeklikle tezat açıklamalarda bulunan Erdoğan “4 bin kilometrekarelik alanı terörden temizledik”. Bir dönem terör ve çatışma ile anılan Suriye toprakları Türkiye'nin çabalarıyla yenidien huzur ve istikrara kavuştu” şeklinde yalanlarına devam etti. 
Erdoğan, “Bu mod


eli Suriye'nin kuzeyindeki diğer bölgelere de uygulamak istiyoruz. Artık bu kardeşlerimizin vatan hasretini dindirecek adımları atmamız gerekiyor. Barış Pınarı Harekatı'nın bir diğer önemi bunu temin etmektir” diye devam etti.

Yeni Arap kemeri planına devam

“Öncelikle 1 milyon ardından bir bu kadar daha Suriyelinin yerleşeceğine inanıyoruz” diyerek Rojava’da yeni bir Arap kemeri planını devreye koymak hedefinden vaz geçmediklerini gösteren Erdoğan, şöyle devam etti:
“Uluslararası toplumun katkılarıyla bu planı hayata geçireceğiz. Gönüllü geri dönüşleri hızlandıracak projeleri hızlandıracağız. Bugün tarihi bir mutabakata imza attık. Türkiye ve Rusya ayrılıkçı kimseye izin vermeyecek. 150 saat içinde YPG 30 kilometre dışına çıkarılacak. 150 saatin sonunda Barış Pınarı'nın batısı ve doğusunda 10 kilometrede Türkve Rus devriyeleri başlayacaktır.  Suriye halkı olarak ülkede istikrarın yeniden hakim olması için tüm gücümüzle çalışacağız.”