İran İslam Cumhuriyeti’nin ABD ambargoları ile azalan petrol gelirlerinin yol açtığı ekonomik açığı kapatmak için petrokimya satış hacmini yükseltmeye çalıştığı ancak ABD’nin buna da önlem aldığı belirtiliyor.
Reuters’ın, İran ve uluslar arası endüstri uzmanlarına dayandırdığı haberinde, ABD’nin geçen yılın Kasım ayından itibaren İran petrol ihracatına yönelik başlatmış olduğu yaptırımlara karşılık İran rejiminin Türkiye, Brezilya, Çin, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelere, pazar fiyatlarının altında petrokimya ürünleri satmaya başladığı ve bu şekilde petrokimya ürünlerinin satış hacmini artırdığı belirtiliyor.
“İzmir limanı, tercih edilen kapı”
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki İranlı tüccar, Türkiye, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) ve diğer komşu ülkelerdeki ön şirketleri kullanarak petrokimya anlaşmaları yaptıklarını, İran şirketlerine ambargo uygulayıp bunları küresel dolar sisteminden çıkarmaya çalışan ABD mali yaptırımlarının ününe geçmek için ABD doları cinsinden nakit para veya takas yolu ile petrokimya satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Tüccarlar işlemlerde Euro ve BAE Dirhemini de kullandıklarını ve Türkiye ve BAE'deki alıcıların daha sonra kargoları transfer ettiklerini belirtirken, konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen üst düzey bir İran rejimi yetkilisi ise Türkiye’den yapılan sevkiyatların Kasım ayından bu yana yükseldiğini ve İzmir limanının tercih edilen bir kapı olduğunu söyledi.
Reuters’ın haberindeki kaynaklara göre İran, tonu 260 ila 280 dolar arasında değişen petrokimyayı 40 dolar daha düşük bir fiyatla satıp bu sayede milyonlarca dolar kazanç elde ediyor.
ABD, İran’ın petrokimya satışına da karşı önlem aldı
Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın petrokimya hamlesini etkisiz hale getirmek için kendi terör listesine dahil ettiği İran Devrim Muhafızları(Pasdaran) ile bağları olduğu gerekçesiyle, İran’ın en büyük petrokimya grubu olan Pars Körfezi Petrokimya Endüstrisi Şirketi ile ticaret yapılmasını yasakladı. Hazine Bakanlığı, yasakların bu şirkete bağlı 39 alt şirket ve yabancı satış acentesini de kapsadığını ve bu yasakların “şiddetle” uygulama niyetinde olduğunu açıkladı.
İran, geçtiğimiz yıl günlük 2,5 milyon petrol üretimi yaparken ABD yaptırımları ardından bu sene bu oran 400 bin seviyelerine indi. Yaptırımların yol açtığı ekonomik kayba çare olarak sarıldığı petrokimya satışına karşılık ABD Hazine Bakanlığı’nın verdiği yanıttan sonra İran rejiminin bundan sonra içteki ekonomik krizi geçiştirmek için neyi pazarlayacağı tartışma konusu.