Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın bir günlük Tahran ziyaretini öncelikli gündem maddesi yapan Avrupa basınına göre Avrupa ülkelerinin çabaları, İran’ı ABD ambargosundan kurtarmaya yetmeyecek.
Alman Handelsblatt gazetesi, Alman Bakan Maas’ın Ortadoğu gezisi ve Tahran ziyaretinin amacının bölgedeki gerginliği azaltmak için diyalog kanallarını açmak, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini dizginleme ve Almanya’nın bölge üzerinde prestijini artırmak olduğunu ancak bir tarafında İran ve bölgedeki müttefikleri, diğer tarafta ise körfezdeki Arap ülkeleri ile ABD’nin olması, bu işin kolay olmayacağının göstergesi olduğu değerlendirmesinde bulunmuş.
“Ambargo ya İran’ı müzakereye çekecek ya da savaşı tetikleyecek”
‘ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a ambargoları ağırlaştırmasının ya İran’ı istenilen müzakere ortamına çekecek veya İran ile bölgede bir savaşa yol açacak’ yorumunu yapan gazete, Çin ve Rusya ile nükleer silahsızlanma üzerine anlaşmak isteyen Avrupalı liderlerin Ortadoğu’da büyük bir krizin ortaya çıkmasını istemediklerini ifade etmiş.
Deutsche Zeitung: Nükleer anlaşma bir dostluk anlaşması değildi
Alman Deutsche Zeitung gazetesi de Heiko Maas’ın ziyaretinin krizin atlatılması konusunda hiçbir ilerlemeye neden olmadığını, ABD’nin ambargolarının İran’ın ekonomisini derinden sarstığını dolayısıyla Avrupa’nın İran’ın ekonomik krizini çözmesi konusunda Tahran’a sunabileceği bir şeyinin olmadığını yorumunda bulunmuş.
İngiltere, Fransa ve Almanya’nın ABD’ye rağmen İran ile petrol ticareti yapmasının söz konusu olamayacağının ifade edildiği değerlendirmede, ABD ile ticari ilişkileri olan hiçbir Avrupalı şirketin böyle bir riski göze alamayacakları şeklinde ifade edilmiş.
İran rejiminin, bir zamanlar en büyük petrol alıcısı olan ve şu an İran’dan petrol alımını en alt limite indirmiş Çin’den bir talepte bulunamayacağını vurgulayan gazete, nükleer anlaşmanın zaten bir dostluk anlaşması olmadığı, sadece İran’ın nükleer faaliyetlerini sekteye uğratmak için yapılmış bir anlaşma olduğu, İran’ın belirlenen limitlerin üstünde bir uranyum zenginleştirme çabasına girmesi durumunda Avrupa ülkelerinin de İran’a ambargo uygulayacakları ve ABD’nin de amacına ulaşacağı değerlendirmesinde bulunmuş.
Frankfurter Allgemeine: Maas’ın ziyareti az da olsa faydalıydı
Frankfurter Allgemeine gazetesi de Alman bakanın Tahran ziyaretinin krizin daha da büyümemesi ve İran rejimi sorumlularına nükleer anlaşmadan çekilmelerinin kendileri için daha kötü bir seçenek olacağını hatırlaması adına az da olsa faydalı olduğunu zira İran’ın nükleer bomba yapması durumunda bunun büyük bir felakete yol açabileceği değerlendirmesinde bulunmuş.
Neues Deutschland: Mümkün değil
Sol gelenekten gelen Neues Deutschland ise Almanya’nın Ortadoğu’daki prestijini, Avrupalılarca tarafsız ve başarılı olarak nitelendirilen İsveç’in Avrupa’daki prestijine benzeterek şu ifadeleri kullanmış:
“Almanya bir taraftan Suudi Arabistan’a silah satarken diğer taraftan İran ile ticari ilişki geliştiriyor. Ortadoğu’da yürüttüğü politika, İsviçre’nin gizli bankacılığını andırıyor. Nereden geldiği önemli değil, sadece parayı istiyor. Ne yazık ki bu mümkün değil. Almanya, bir tarafında ABD ve Suudi Arabistan diğer tarafında ise İran bulunan bir yol ayırımıyla karşı karşıya.”