Ana içeriğe atla

Dünyada sadece 6 ülkede kadın ve erkek hakları savunuluyor

Dünyada sadece 6 ülkede kadın ve erkek hakları savunuluyor
Dünya Bankası raporlarına göre dünyada yalnızca 6 ülkede, kadın ve erkeklere yasalar çerçevesinde eşit haklar verildiği yazıldı.
posted onMarch 4, 2019
noyorum

Dünya Bankası raporlarına göre dünyada yalnızca 6 ülkede, kadın ve erkeklere yasalar çerçevesinde eşit haklar verildiği yazıldı.


"Reformların 10 Yılı" başlıklı, Dünya Bankası'nın yaptığı araştırmada, 187 ülkede cinsiyet ayrımcılığı ve buna karşı verilen mücadelenin son 10 yılı irdelendi.


Kadınların iş ve aile içindeki konumuna ilişkin yayınlanan istatistiklere göre haklar bakımından kötü konumda olan kadınların iş alanında fazla görünmemesinin nedenlerini aile ve çocuklara bakmakla yükümlü tutulmaları gösterildi. 
Raporda şunlara yer verildi:

avatoday


"Kadınların erkeklerle eşit derecede iş hayatında hak sahibi olamamaları ve gelişme imkânına sahip olamamasına neden olan temel etkenler vardır. Örneğin bir kürtaj durumunda her hangi bir kadın ceza olarak aylarca işinden uzaklaştırma alabilir. Ki bazı durumlarda işten atılmaya kadar gidebilir.


Kadın-erkek ayrımını sonlandırmak için 131 ülkenin yasalarında 274 reform yapıldığı belirtilen raporda, ülkelerin kadın-erkek eşitliği karnesi de çıkarıldı. Listeye göre 6 Avrupa ülkesi, 100 üzerinden 100 puan alarak cinsiyet eşitliğini kanunlarla güvence altına aldı. Puanlama işe başlama, çocuk sahibi olma, iş yeri sahibi olma ve emeklilik gibi 8 kritere dayandırıldı.

avatoday


Raporda, "Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg, Belçika ve İsveç'te kadın ve erkeklere, ölçülen kriterlerde aynı haklar sunulurken, geri kalan ülkelerin ortalamasında kadınlar, erkeklere verilen hakların dörtte üçüne sahip" denildi. 6 Avrupa ülkesi arasında en hızlı gelişmenin Fransa'da yaşandığı kaydedildi.


Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da kadınlara erkeklere tanınan hakların yarısından az verildiği de raporda yer alan, dikkat çekici noktalardan.


Tam eşitlik sadece yasalar sağlanamaz: Zihniyet değişmeli
Dünya Bankası, tam eşitliği elde etmenin kanunların çok daha ötesinde bir çaba gerektiğini vurgulayarak, belli alanlarda tam puan alan ülkelerde bile halen cinsel taciz olaylarının yankılarının sürdüğünü hatırlattı.

avatoday