Ana içeriğe atla

Urmiye Golü'nün yenilenmesi planlandığı gibi gitmiyor

Urmiye Golü'nün yenilenmesi planlandığı gibi gitmiyor
İran Çevreyi Koruma Derneği Başkanı, Urmiye Gölü'nün diriltme (ıslah) projesinin gecikmeli başladığın ve yıllar süreceğini söyledi.
posted onFebruary 18, 2019
noyorum

 

İran Çevreyi Koruma Derneği Başkanı, Urmiye Gölü'nün diriltme (ıslah) projesinin gecikmeli başladığın ve yıllar süreceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve İran çevre başkanı Urmiye Gölü'nün diliş projesinin gecikeceğini ve 2027 ya da 2028 yıllarına kadar o gölün ekolojik dengesine yeniden kavuşmasını umduklarını belirtiyor.

Urmiye Gölü'nün dirilişinden sorumlu Başkan İsa Kalendari 16 Şubat'ta İlina ajansına yaptığı açıklamada onların amaçladıkları ekolojik denge Urmiye Gölü suyunun 1274 metre deniz yüksekliğine ulaşması, yani 4300 metre kare genişliğe ve 15000 milyar metre küp suya ulaşmasıdır.

Göl şu an içinde bulunduğu kriz durumundan önce 80'lerde binlerce metre kare genişliğindeydi. Uydu görüntüleri bu gölün 90'larda  %85 genişliğini kaybettiğini gösteriyor. Şu an ise gölün büyük bir kısmı sığlaşmış ve kuruyup tuz çukuru haline gelmekle karşı karşıya.

Hasan Ruhani bu 11'inci hükümetin ilk kuruluş aylarında Urmiye Gölü'nün dirilişini kendi hükümetinin öncelikli projelerinden olacağını vaat etmişti. O zaman gölün en derin yerleri bin 270 metreden fazlaydı. 

İsa Kelanteri'nin anlattıklarına göre tarım konusundaki aşırı su israfı ve o şehre yakın kanalizasyon restorasyonları Urmiye Gölü'nün projesini ertelemeye neden oldu.

Uzmanlar ve İran yetkililerine göre kuraklığın ve yağış yetersizliğin gölün kurumasında payının çok az olduğu, gölün kaynak suları üzerindeki kurulan baraj ve gereğinden fazla suyu plansız bir biçimde tarımda kullanılmasının krizin temel nedenlerinden olduğudur.            

گۆلاوى ورمێ

Gölün diriltilmesi için ayrılan bütçe yetersiz 

İsa Kelanteri İlina Ajansına yaptığı açıklamada devletin içinden geçtiği ekonomik krizden dolayı Urmiye Gölü'nün diriltme projesi için resmi olarak belirlenen bütçenin sadece %45'nin harcandığını belirterek etraftaki 300 metre kare rafine edilmiş suların göle aktarılma planın iki yıl geciktirildiğini söyledi.

Kelanteri yerel yönetimlerin tarım projelerini başka bir kaynağa bağlama konusunda yardımcı olmamalarını da projenin önündeki engellerden olduğunun altını çizerek "Uydu görüntüleri ve yapılan araştırmalarda Urmiye'de tarıma açılan araziler son yıllarda 20 bin dönüm oranında artmıştır.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı geçtiğimiz Sonbaharda devletin Urmiye Gölü projesi için ayırdığı bütçe yetmediğini artık İran'ın durumuna bakılınca İMF'den 3 ila 3.5 milyar tümen borç alması gerektiğini söyledi. 

 

ورمێ لە ئاسمانەوە

Bilinçsiz ve bilimsel olmayan su depolamaları da kriz kaynaklarından biridir.

Bilinçsiz bir biçimde su kaynaklarının kullanımı gölleri ve kaynakları kökten kurutuyor.

 Kum ili Çevre Başkanı Rıza Musevi de kurulan su depolama sistemleri ve barajların bilimsel bir planlamaya dayalı yapılmadıkları için göllerin ve kaynakların kurumasını beraberinde getirdiğini söyledi.