Ana içeriğe atla

İngiltere, Ezidi katliamını soykırım olarak tanıdı

Şengal'deki Ezidiler IŞİD saldırılarından kaçarken
Şengal'deki Ezidiler IŞİD saldırılarından kaçarken
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, IŞİD'in Ezidilere karşı işlediği suçları resmen tanıdı
posted onAugust 1, 2023
noyorum

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, IŞİD’in 2014 yılında Kürdistan Bölgesi'nde Ezidilere karşı işlediği katliamları soykırım olarak tanıdı. 

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed, IŞİD'in 2014 yılında Kürdistan Bölgesi'nde Ezidilere karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıdıklarını yazılı açıklama duyurdu.

Ezidilere karşı işlenen suçların üzerinden 9 yıl geçtiği belirtilen açıklamada, "Adalet ve hesap verilebilirlik, hayatları mahvolanlar için bir anahtardır. Bugün Ezidi halkına yönelik soykırım eylemlerinin işlendiğinin tarihi itirafını yaptık. Bu kararlılık, yalnızca onların alacakları tazminatı almalarını ve adalete erişebilmelerini sağlama taahhüdümüzü güçlendiriyor" ifadesi kullanıldı.

'KARAR, BAĞDAT'TAKİ ANMA TÖRENİNDE AÇIKLANACAK'

Almanya'nın ocak ayında 2014'te yaşananları soykırım olarak kabul ettiğini hatırlatan Ahmed, İngiltere'nin terörle mücadelesinin devam ettiğini kaydederek, soykırım kararının Bağdat'ta yapılacak anma törenlerinde İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen tarafından açıklanacağı bilgisini paylaştı.

Kararın, 3 Ağustos Ezidi Soykırım Günü’nden iki gün önce alınması dikkat çekti.

Daha önce Almanya, Fransa, Kanada ve İtalya’nın olduğu 12 ülke Ezidi katliamlarını soykırım olarak tanımıştı.