Ana içeriğe atla

“Avrupa ve Ortadoğu’ya kokain dağıtımının merkezinde Türkiye var”

“Avrupa ve Ortadoğu’ya kokain dağıtımının merkezinde Türkiye var”
posted onApril 16, 2022
noyorum

Malta Today'in Genel Yayın Yönetmeni Matthew Vella, geçen hafta Malta’da Türkiye'ye giden bir konteynırda ele geçirilen 800 kilogram kokainin, Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine kokain dağıtımının merkezinde olduğunu gösterdiğini yazdı.

Malta basını, geçen hafta Malta gümrük yetkililerinin Kolombiya'dan Mersin’e giden bir gemide 117 milyon dolar değerinde yüksek saflıkta kokain ele geçirdiğini bildirdi.

Türkiye'nin uzun süredir Afganistan'dan Avrupa'ya eroin kaçakçılığı için önemli bir rota olduğunu belirten Matthew Vella, ancak bu operasyonun “Türkiye’nin Kolombiya'dan Avrupa ve Orta Doğu'ya bir kokain dağıtım merkezi haline geldiğini gösterdiğini” söyledi.

Kronos’un haberine göre Matthew Vella’nın Malta Today’de kaleme aldığı makalede şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye uzun zamandır Afganistan'dan Avrupa'ya eroin kaçakçılığının ana rotası haline gelmişti. Ancak Malta'da Türkiye’nin Mersin kentine giden konteynırda 800 kg kokain ele geçirilmesi, Türkiye’nin Kolombiya'dan Avrupa ve Orta Doğu'ya bir kokain dağıtım merkezi haline gediğini gösteriyor.

Malta gümrük yetkilileri ve narkotik polisleri, bu hafta başlarında Kolombiya'daki Turbo limanından Mersin'e giden bir gemide 40 metrelik soğutuculu bir konteynıra yüklenmiş muz kutularının içinde 117 milyon $ değerinde kokain ele geçirdi.

Baskın, Türkiye’deki benzer yüksek değerli yakalamalar bağlamında da dikkate değer: Çünkü Kolombiya-Türkiye rotasının kötü şöhreti, özellikle Dubai’de sürgünde yaşayan hüküm giymiş bir Türk mafya babası Sedat Peker’in eski Türk bakanları uyuşturucu trafiğine karışmakla suçlayan iddialarından kaynaklanıyor.

Peker’in suçladığı zanlılardan biri eski Başbakan Binali Yıldırım’ın Malta bağlantısı var, çocukları nakliye işleri için çeşitli Malta şirketlerini işletiyor. Peker, Yıldırım’ın oğlu Erkam’ın Ocak ve Şubat 2021’de lojistik organize etmek ve bir sorun çıkan Kolombiya rotasını yeniden düzenlemek için Venezuela’ya gittiğini iddia etti.

Türkiye’nin eski başbakanı, oğlunun Karakas’a COVID-19 test kitleri ve maskeleri teslim etmek için gittiğini iddia etti. Ama bu iddia hem Türk gümrük kayıtları hem de Venezuela’da ikamet eden Türk vatandaşlarının ifadeleriyle yalanlandı.

Haziran 2020’de Kolombiya narkotik polisinin, Buenaventura limanından Türkiye’ye deniz yoluyla seyahat edecek iki konteynırde sokak değeri 265 milyon dolar olan yaklaşık beş ton kokain ele geçirmesiyle dikkatler Türkiye’ye çevrildi.

Kolombiya Savunma Bakanlığı, ele geçirilen kokainin Türkiye’ye gideceğini resmen açıkladı. Türkiye o zamana kadar kokain için bir geçiş ya da hedef ülke olmadığı için bu bilginin tek başına önemli etkileri oldu. Beş ton kokain, varış ve geçiş ülkesi olarak Türkiye için inanılmaz derecede büyük bir miktar olarak kabul edildi. Türkiye ayrıca yakın zamana kadar Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) küresel kokain kaçakçılığı rotalarında hiç adı geçmemişti.