Ana içeriğe atla

Baskın Oran: Kürtler üzerindeki Yürütme ve Yargı baskısı Türkiye’yi parçalar

 Baskın Oran: Kürtler üzerindeki Yürütme ve Yargı baskısı Türkiye’yi parçalar
posted onApril 16, 2022
noyorum

Prof. Dr. Baskın Oran, “Yürütme’nin akıldışı baskıları, 1930’lar Kemalizmi’nin etkisinden daha kurtulmadan şimdi de AKP-MHP yürütmesinin etkisine girmiş Yargı’nın hukuk dışı kararları” nedeniyle Türkiye’nin parçalanabileceğini söyledi.

Agos gazetesindeki köşesinde, “Türkiyeli Kürtleri zorla Kürt milliyetçisi yapma rehberi” başlığıyla yazı kaleme alan Oran, Osman İmparatorluğu’nun parçalanma sürecini hatırlatarak, “Osmanlı’da ‘Türk’ dedin mi, devlette alarm zilleri çalardı: ‘Aman, İmparatorluk parçalanır!’ Doğruydu da, çünkü imparatorluklar çokkültürlü/çokdinli/çoketnili’dir ve böyle bir yapıda hiçbir etnik unsur ön plana çıkarılamaz. Zaten dünya savaşı çıkmasaydı da İmparatorluk iki sebepten parçalanacaktı: 1) Önce, Saray’ın reform yapmama inadından yani çokkültürlü vs. yapıyı yönetime yansıtmama inadından; 2) Sonra da İttihat-Terakki’nin Türkçü politikaları yüzünden” dedi.

Osmanlı’nın parçalanma sürecindeki paniğin Kürtler üzerinden devam ettiğini belirten Oran, “Şimdi de ‘Kürt’ dedin mi, ‘Aman, ulus-devlet parçalanır!’ diye alarm zilleri çalıyor. Çünkü Türk’ün (daha doğrusu Hanefi-Sünni-Müslüman-Türk/HASÜMÜT’ün) tekelci egemenliğine dokunulsun istenmiyor” ifadesini kullandı.

Baskın Oran, Yürütme ve yargının Kürtler üzerindeki baskılarının en nihayetinde Türkiye’yi parçalanmaya götürebileceği uyarısında bulunarak, “Oysa Türkiye Cumhuriyeti parçalansa parçalansa, Türkiyeli Kürtlerin yine iki sebepten en nihayetinde çıldırtılması yüzünden parçalanabilecek: 1) Yürütme’nin akıldışı baskıları; 2) 1930’lar Kemalizmi’nin etkisinden daha kurtulmadan şimdi de AKP-MHP yürütmesinin etkisine girmiş Yargı’nın hukukdışı kararları” ifadesini kullandı.