Ana içeriğe atla

Cudi Dağı’nda nesli tükenmekte olan pars görüntülendi

Cudi Dağı’nda nesli tükenmekte olan pars görüntülendi
posted onMay 12, 2021
noyorum

Varlığı tükendiği düşünülen parsların Şırnak’ta Cudi Dağı eteklerinde yaşadığı ortaya çıktı. Cudi Dağı’na kurulan fotokapanlara bir parsın farklı tarihlere ait 3 fotoğrafının yansıması, parsların bölgedeki varlığını tekrar gündeme getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Şırnak ilinin Cudi Dağı eteklerinde biyoçeşitlilik araştırması kapsamında kurulan fotokapanlara soyu tükendiği düşünülen parslara ait üç fotoğraf yansıdı.

Fotoğrafların elde edilmesinden sonra Prof. Dr. Ahmet Karataş, Dr. Şafak Bulut ve Dr. Burak Akbaba tarafından parsların varlığına ilişkin ilk bilimsel makale yayımlandı. 

Makalede, “Temmuz ve Aralık 2018 ve Kasım 2019'da çekilen fotoğraflar, Cudi Dağı'nın kuzey yamaçlarındaki iki farklı yerden. Önceki kayıtlarla birlikte, bu gözlemler Türk-Irak sınır bölgesinde küçük bir pars popülasyonunun hayatta kaldığını göstermektedir. Cudi Dağı, Türkiye, Irak ve İran arasında hareket eden parslar için bir koridor görevi görebilir. Kayıtlarımız, Türkiye'de ve doğal ortamda canlı bir parsa ait olduğu gibi, ülkemizde parsın varlığını sürdürdüğüne dair kanıtlar içermektedir." denildi.

2013 yılında Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde köylüler tarafından vurulan pars haberinden sonra bilim insanları, nesli tükenmekte olan söz konusu canlıların bölgedeki varlığını sürdürdüğünü tartışmaya başlamıştı.