Ana içeriğe atla

AİHM’den Demirtaş’a red

AİHM’den Demirtaş’a red
posted onApril 14, 2021
noyorum

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın diğer 8 tutuklu ile sosyal faaliyette bulunma isteğinin yerel mahkeme tarafından reddedilmesine ilişkin yapmış olduğu başvuruyu oy birliği ile kabul edilemez buldu.

Demirtaş, 4 Kasım 2016’da tutuklandıktan bir süre sonra eski HDP milletvekili Abdullah Zeydan ile birlikte aynı koğuşa alındı. Fakat Demirtaş, cezaevi yönetimine başvurarak cezaevindeki diğer 8 tutuklu ile sosyal faaliyette bulunmak istedi.

Demirtaş’ın bu talebi "güvenlik gerekçeleri, kişilerin güvenliği ve diğer tutuklu ve hükümlülerle görüştürülmeyen bu tutukluların statüsü" gerekçeleri ile reddedildi.

Demirtaş’ın başvurusu infaz hakimliği ve ağır ceza mahkemesi ve daha sonra AYM tarafından reddedildikten sonra, diğer tutuklular ile görüşme hakkının “gerekçesiz ve keyfi” bir biçimde reddedildiği gerekçesi ile AİHM’e başvuru yapıldı.

Başvuruyu karara bağlayan AİHM, Demirtaş’ın başvurusunu açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesi ile oy birliği ile kabul edilemez buldu.

Demirtaş için "İlgili, duyusal veya mutlak tecride tabi tutulmamıştır" diyen AİHM Demirtaş’ın güvenlik gerekçeleri ile diğer tutuklularla görüştürülmemesinin tek başına insanlık dışı bir uygulama anlamına gelmeyeceğini belirtti.