Ana içeriğe atla

İsrail’den İran’daki nükleer santrale siber saldırı

İsrail’den İran’daki nükleer santrale siber saldırı
posted onApril 14, 2021
noyorum

İran, Natanz Nükleer Santrali’ndeki kazanın “nükleer terörizm” bağlantılı saldırı olduğunu açıkladı. İsrail’deki Kan kamu radyosu ise istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Mossad’ın santrale siber saldırı düzenlediğini belirtti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Natanz Nükleer Santrali’nde bir elektrik kazası meydana geldiğini duyurmuş fakat kaza hakkında detaylı bilgi vermemişti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, kazanın “nükleer terörizm”  bağlantılı saldırı olduğunu söyledi.

Saldırıyı kınayan ve Tahran’ın yanıt verme hakkı olduğunu belirten Salihi, uluslararası toplumu saldırıya tepki göstermeye, konuyla ilgili olmaya çağırdı.

İranlı yetkililer, saldırıda kimsenin zarar göremediğini ve santralde herhangi bir sızıntının olmadığını bildirdiler.

Öte yandan İsrail’de yayın yapan Kan kamu radyosu ise saldırının Mossad tarafından düzenlediğini duyurdu. Radyo, istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde santraldeki zararın İran’ın açıkladığından çok daha fazla olduğunu belirtti.

İran’ın nükleer silah üretme çalışmalarının merkezi olarak bilinen Natanz tesisleri geçen yıl Temmuz ayında da hedef alınmıştı.

Cumartesi günü eski santrifüjlere göre 10 kat daha fazla uranyum üreten 164 adet IR6 santrifüj zinciri, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla çalıştırılmıştı.