Ana içeriğe atla

Salih Müslim, ENKS ile aralarındaki en önemli sorunu açıkladı: ENKS Kürtçe müfredata karşı çıkıyor

Salih Müslim, ENKS ile aralarındaki en önemli sorunu açıkladı: ENKS Kürtçe müfredata karşı çıkıyor
posted onApril 6, 2021
noyorum

ENKS ile PYNK arasındaki birlik görüşmelerinde Kürtçe müfredat ve zorunlu askerlik meselelerinin en uzlaşılmaz sorunlar olduğunu belirten Salih Müslim, ENKS’nin her ikisine de karşı çıktığını açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim Müslim, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki birlik görüşmelerinin önümüzdeki günlerde yeniden başlayacağını duyurdu.

ABD Suriye Özel Temsilcisi yardımcısı arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin, temsilcinin değişmesiyle durduğunu belirten Müslim, “yeni gelen ABD temsilcisi tekrar iki tarafla görüşmeler yaptı. Yakında görüşmeler tekrar başlayacak. İki taraf da görüşmelerden çekilmiş değil. Önümüzdeki günlerde tekrar başlayacağız” diye konuştu.

Görüşmelerde uzlaşılamayan iki önemli soruna değinen Müslim, “En somut sorun, okullarda Kürtçe eğitim müfredatıydı. Biz sadece dil dersi değil, her şey Kürtçe olsun istiyoruz. Bu konuda zaten pratikte de devam ediliyor, okullarda Kürtçe eğitim veriliyor. ENKS buna itiraz ediyor ve karşı çıkıyor. ‘Kabul etmiyoruz, müfredat Kürtçe olmasın’ diyor. ‘Rejimin müfredatı bizim için daha kolaydır’ deyip, bunu dayatıyorlar” dedi. 

ENKS’nin zorunlu askerliğe de karşı çıktığını dile getiren Müslim, “ENKS, askerlik olmasın, kimsenin askere gitmesini istemiyor. Ama dünyanın her yerinde zamanı geldiğinde gidip, askerlik yapılıyor. Sen niye buna karşı çıkıyor, engelliyorsun” ifadesini kullandı.

28 Mart’ta ENKS ve PYNK’ye “masaya dönün” çağrısı yapan DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Roj Peşmergeleri meselesinin 2014 Duhok Anlaşması çerçevesinde çözülebileceğini bildirmişti.