Ana içeriğe atla

Hrant Dink davası 26 Mart'a ertelendi

Hrant Dink davası 26 Mart'a ertelendi
posted onMarch 10, 2021
noyorum

14 yıl önce öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in davasında sona gelindi. 

Ermeni gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın duruşması karara bağlanmak üzere İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kez daha görüldü.

Dosyaya bakan üye hakimlerden birinin ameliyat olması ve yerine atanan hakimin dosya hakkında bilgi sahibi olmamasından ötürü görevi kabul etmediği öğrenildi. Bu sebeple 6’sı tutuklu 13’ü firari 76 sanığın yargılandığı dava, karara bağlanmak üzere 26 Mart’a ertelendi.

14 Aralık 2020 tarihinde görülen son duruşmada Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 13 firari sanığın dosyalarının ayrılmasını, 11 sanığın üzerine atılı suçlardan beraatini isteyen savcılık, hayatını kaybeden bir sanık hakkında davanın düşürülmesini ve 51 sanığın cezalandırılmasını istemişti.

Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul’un en işlek caddelerinden birinde güpegündüz Ogün Samast tarafından öldürülmüştü. 

İlk duruşması 2 Temmuz 2007'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, cinayetin işlenmesinde “örgüt yok” kararı veren mahkeme, Ogün Samast’ı 22 yıl 10 ay, diğer sanık Yasin Hayal’i "tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Eski polis muhbiri Erhan Tuncel ise "cinayete yardım ve yataklık etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından beraat etmişti. Yargıtay, cinayetin örgüt kapsamında işlenmediği kanaatine karşı çıkarak kararı bozmuş ve yargılama yeniden başlamıştı.