Ana içeriğe atla

Türkiye’ye yaptırım uygulanması için Avrupa Konseyi’ne çağrı yaptılar

Türkiye’ye yaptırım uygulanması için Avrupa Konseyi’ne çağrı yaptılar
posted onMarch 10, 2021
noyorum

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına uymayan Türkiye’ye yaptırım uygulanması için Avrupa Konseyi’ne çağrı yaptı. 

İnsan hakları örgütleri yapmış oldukları başvuruda Türkiye’nin, AİHM’in Osman Kavala kararına kayıtsız kaldığını ve bu durumun Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye karşı ihlal sürecini başlatmasını tetiklemesi gerektiğini belirttiler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü danışmanlarında Aisling Reidy de Avrupa Konseyi’nin karar organı olan Bakanlar Komitesi’nin Mart ayındaki toplantısını işaret ederek, Komite’nin AİHM kararlarının uygulanmamasının ek önlemler gerektirecek ciddi bir ihlal olduğunu Türkiye’ye bildirmesi gerektiğini vurguladı.

9-11 Mart tarihlerindeki toplantısında Osman Kavala’nın durumunu bşr kez daha ele alacak olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarına uymayan ülkelerin üyeliklerini askıya alma yetkisine sahip. 

Bakanlar Komitesi daha önce Türkiye’ye Kavala’nın serbest bırakılması çağrı yapmış fakat, Türk mahkemeleri Kavala’nın tutukluluğunu dört kez uzatmıştı.

18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Osman Kavala, 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı. 10 Aralık 2019'da hak ihlali kararı veren AİHM, Kavala’nın tahliyesini istemişti. AİHM Türkiye’nin itirazını Mayıs 2020’de reddetmiş ve karar kesinleşmişti. 
Ancak İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi 5 Şubat’ta yapılan son duruşmada, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "siyasal ve askeri casusluk" suçlamalarıyla açılan davayı, Gezi davasıyla birleştirmişti.