Ana içeriğe atla

İran'ın Ankara Büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı

İran'ın Ankara Büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı
posted onMarch 10, 2021
noyorum

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi’nin Türkiye’yi hedef alan açıklamaları sonrası iki ülke arasında ipler gerildi.

Türkiye, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend’i çağırarak tepki gösterdi. 

AA’nın bildirdiğine göre, Dışişleri Bakanlığına çağrılan İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend'e, İran'ın Türkiye tarafından PKK’ye karşı verilen mücadelenin karşısında değil yanında yer almasının beklendiği bildirildi.

Ferazmend'e, Türkiye’nin operasyonlarının Irak’ın istikrar ve egemenliğini hedef alan PKK’ye yönelik gerçekleştiğini belirten Türkiye Dışişleri yetkilileri, İran’ın bunun karışışında değil de, yanında olması gerektiğini vurguladılar.

Türkiye Dışişleri yetkilileri, PKK’nin ortak tehdit olduğu konusunda Irak hükümeti ile anlayış birliğine vardıklarını ve Irak hükümetinin PKK ile mücadele edebilmesi için PKK ile iş birliği içinde olanlar dahil tüm silahlı milis grupların hükümet kontrolüne alınması yönündeki çabalarına Tahran ve Ankara’nın destek vermesi gerektiğini bildirdi.

Ne olmuştu?

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Şengal’in Türkiye’yi ilgilendiren bir mesele olmadığını ve bu sebeple Türkiye’nin Irak üzerinde tehdit oluşturmaması ya da Irak’ı işgal etmemesi gerektiğini söylemişti. Mescidi ayrıca Türkiye’nin Irak’ta askeri müdahalelerde bulunmaması gerektiğini belirterek kendi ulusal sınırlarına dönmesini savunmuştu.