Ana içeriğe atla

İran, Kürtçe öğretmenini beş yıl hapse mahkum etti

İran, Kürtçe öğretmenini beş yıl hapse mahkum etti
posted onFebruary 14, 2021
noyorum

 

İran mahkemesi, Sanandajlı (Sine) Kürtçe öğretmeni Zahra Mohammadi'yi Kürtçe öğrettiği için beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kürt dili ve edebiyatı üzerine çalışmaları ile bilinen Nojin Kültür Derneği'nin yöneticisi Mohammadi, Sanandaj Devrim Mahkemesi tarafından "ulusal çıkarların istikrarına ve güvenliğine aykırı bir komite ve grup kurmakla" suçlandı.

Daha önce Devrim Mahkemesi tarafından 10 yıl hapse mahkum edilen Mohamadi’nin cezası şimdi beş yıla indirildi.

Geçen yıl instagram sayfasından yayınladığı bir videoda, “anadilini öğretmek, Ana Dil Günü'nde çikolata dağıtmak ve Loristan'da sel mağdurlarına yardım etmekle suçlanıyorum. Fakat bu her bireyin insani görevidir" demişti.

Mohammadi, “eğer İran hükümetine göre ana dili öğretmek bir suç ise, bu benim için en kutsal suçtur” ifadelerini kullanmıştı.

Mohammadi Mayıs 2019'da tutuklandı. Başlangıçta Komala ve İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDKI) ile bağlantılı olmakla suçlandı. Mahkeme daha sonra bu suçlamaları düşürdü.

Davası dünya çapında ilgi gördü. Uluslararası Af Örgütü, 13 Kasım’da “acil eylem” çağrısı yaptı ve Zahra Mohammadi Aralık ayında kefaletle serbest bırakıldı.