Ana içeriğe atla

Türkiye’deki İranlı gazeteci: Güvenli bir ülkeye gitmek istiyorum

Türkiye’deki İranlı gazeteci: Güvenli bir ülkeye gitmek istiyorum
posted onFebruary 12, 2021
noyorum


Türkiye’de yaşayan İranlı siyasi mülteciler, güvende olmadıklarını, İran istihbaratından korktuklarını ve can güvenliklerinden endişe duymayacakları bir ülkeye gitmek istediklerini belirtiyorlar.

İran’da "ulusal güvenliğe karşı iş birliği yapmak" ve "rejim karşıtı propaganda" suçlamalarıyla 4 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ve bu sebeple ülkesini terk edip Türkiye’ye yerleşen İranlı gazeteci Muhammed Mosaed, güvenli bir ülkeye gitmek istediğini söylüyor.

Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan Mosaed Türkiye’de sınır dışı edilme tehlikesinin olmadığını fakat İran istihbaratından duyduğu korku yüzünden güvenli bir ülkeye gitmek istediğini açıkladı. 

İranlı gazeteci, geçmişte Türkiye'den kaçırılarak İran'a gönderilen gazetecilerin olduğunu biliyor.

Kendisine sorulan “Türkiye’de İran istihbaratından korkuyor musun?” sorusuna “evet korkuyorum” cevabını veren Mosaed can güvenliğinden endişe duymayacağı üçüncü bir ülkeye gitmenin yollarını arıyor.

Son yıllarda birçok kaçırılma ve teslim edilme olaylarının yaşanmasından sonra Türkiye, İranlı mülteciler için tehlikeli bir ülke olmaya başladı. Psikolojik bunalım yaşayan mülteciler için Türkiye artık sığınılacak bir ülke olmaktan çok, kaçınılması gereken bir ülke.