Ana içeriğe atla

Ruhani’nin yardımcısının kardeşine ‘döviz kaçakçılığı’ndan hapis cezası

Ruhani’nin yardımcısının kardeşine ‘döviz kaçakçılığı’ndan hapis cezası
İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin kardeşi hakkında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis kararı verildi.
posted onJanuary 26, 2021
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti Yargı Sözcüsü Xulam Huseyin İsmaili yaptığı açıklamada, İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin kardeşi Mehdi Cihangiri’nin ‘döviz cinsi para kaçakçılığı’ yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Mehdi Cihangiri, son 10 yıl içerisinde İran’daki birçok yolsuzluk dosyasında adı geçiyor.

Yargı Sözcüsü İsmaili, Mehdi Cihangiri’nin 607 bin Euro ve 108 bin dolarlık ‘profesyonel döviz kaçakçılığı’ suçundan iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirtti. İsmaili ayrıca Mehdi Cihangiri’nin kaçak dövize el konulmasına ve söz konusu meblağın riyal değerinin 4 katı para cezasına mahkum edildiğini de söyledi.

Cihangiri'nin yasa dışı yollardan elde ettiği mülklerine de el konulacağını aktaran İsmaili, kararın kesinleştiğini ve uygulanması için ilgili makamlara tebliğ edildiğini aktardı.

İsmaili, Cihangiri hakkında verilen 74 kırbaç cezasının ise para cezasına çevrildiğini kaydetti.

Şu anda Turizm Finans Grubu başkanı ve Tahran Ticaret Odası Başkan Yardımcısı olan Mehdi Cihangiri'nin Eylül 2017'de Kirman’da karıştığı bir yolsuzluk dosyasından da hapis cezası almıştı.

Dönemin Kirman Kolordu Komutanı Xulam Ali ebu Hamza, Mehdi Cihangiri'yi “yolsuzluğun odağındaki kişi” olarak tanımlamıştı. Ancak 2017’nin Mart ayında rejim yargısı, Mehdi Cihangiri’yi kefaletle serbest bırakmıştı. Muhalif kaynaklar Mehdi Cihangiri’nin serbest bırakılması olayında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin devreye girdiğini ve Cihangiri’nin bu sebeple serbest bırakıldığını belirtmişlerdi.

Rejim yargısı, Mehdi Cihangiri’nin kefalet miktarını açıklamamıştı, ancak Reganews isimli web sitesi bir haberinde Mehdi Cihangiri'nin kefaleti, rejimin İslami merhamet kanunu kapsamında değerlendirildiği için başlangıçta 6 bin milyar tümen olarak belirlendiğini ancak Ruhani’nin siyasi destekçileri ve perde arkası lobisinin baskısı sonucu bu meblağın garanti ücretinin indirildiğini ve sadece bin milyar tümenin ödendiğini belirtmişti.

Mahdi Cahangiri'nin rüşvet ve mali yolsuzluk davaları ve Turizm Bankası Başkanı olduğu 2011 yılı da dahil olmak üzere, son on yılda bir çok önemli yolsuzluk davalarında ismi geçmişti.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında, rejimin Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Xatam el-Anbia Karargahının Mehdi Cihangiri ile 20 bin milyar tümen değerinde bir işbirliği sözleşmesi imzalamasının ardından bazı köktendinci medya organları Pasdaranları ağır bir şekilde eleştirmişti.

Mehdi Cihangiri Başkanlığındaki Finansal Turizm Grubu ile Pasdaranların Xatam el-Anbia Karargahı arasında 7 Kasım 2020'de Bunab isimli çelik kompleksinin geliştirilmesi adı altında 20 bin milyar tümen değerinde bir anlaşma imzalanmıştı.

İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin kardeşi Mehdi Cihangiri, şu anda Turizm Finans Grubu, bankacılık, turizm, inşaat sektörü, petrol, gaz ve petrokimya ile sanayi ve madencilik alanlarında olmak üzere toplamda 5 büyük şirket ile büyük bir ticaret gerçekleştiriyor.

Mehdi Cihangiri olayı, İran rejimi elitlerinin yolsuzluk ve kaçakçılık faaliyetleri ile nasıl palazlandıklarını gözler önüne seriyor.