Ana içeriğe atla

Irak’ta gerginlik yeniden tırmandı: Aktivistler ile Sadr yanlıları çatıştı

Irak’ta gerginlik yeniden tırmandı: Aktivistler ile Sadr yanlıları çatıştı
Irak’ın güneyindeki Nasıriye kentinde Şii din adamı Mukteda es-Sadr destekçileri ile yolsuzluğa karşı olan halk hareketindeki aktivistler arasında çıkan çatışmalarda 6 kişnin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı bildirildi.
posted onNovember 28, 2020
noyorum

Irak’ın güneyindeki Nasıriye kentinde dün Şii din adamı Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi sempatizanlarından oluşan göstericiler ile Irak’taki yolsuzluk ve usulsüzlüklere karşı olan halk hareketi aktivistleri arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısının 6’ya yükseldiği, onlarca kişinin de yaralandığını bildirildi.

Haziran 2021’de yapılması kararlaştırılan milletvekili seçimleri tarihinin yaklaşmasıyla birlikte Başkent Bağdat’ın Sadreyn semtinde yapılan siyasi güç gösterisiyle eşzamanlı olarak Nasıriye’de Sadr destekçilerinden oluşan on binlerce kişi toplandı.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, Sadr destekçilerinin gösterileri, gençlik protesto hareketini büyük ölçüde engelledi. Ekim 2019’da başlayan bu hareket, siyasi gerilim ve yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını gibi sebeplerden dolayı canlılığını yitirdi. Siyasi elitlere muhalefet eden göstericiler Nasıriye’deki El-Halbubi Meydanı’nda çadır kurmaya devam ediyor.

El-Hayyat: Sadr yanlıları silahlarla bizi çıkarmaya çalıştı

Önde gelen aktivistlerden Muhammed el-Hayyat, Nasıriye’de yaşanan şiddetten Sadr yanlılarını sorumlu tuttu. Hayyat, “Tabanca ve tüfeklerle silahlanan Sadr destekçileri bizleri çıkarmaya çalıştı. Şiddetin tırmanmasından endişe ediyoruz” dedi.

Yaralıların taşındığı hastanelerdeki sağlık çalışanları, 9’u kurşunla olmak üzere yaklaşık 50 kişi yaralandığı için hastanelere getirildiğini, başta ölü sayısını 1 olduğunu ancak ilerleyen saatlerde ağır yaralı 2 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve en son ise ölü sayısının 6’ya yükseldiğini aktardı.

Sadr Hareketi’nin Nasıriye kentindeki eski yöneticisi Esad en-Nasıri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “El-Halbubi Meydanı’nı basmak isteyen silahlı çetelerin engellenmesinde güvenlik birimlerinin açık bir ihmali var” diye yazdı.

Nasıriye, siyasi elitlere karşı gelen ve onları ‘yozlaşmış’ olarak niteleyen protesto hareketinin kalesi konumunda. Nasıriye, gösterilerin yoğun olarak yapıldığı dönemlerde en kanlı olaylardan birine tanıklık etti. Zira 28 Kasım 2019’da kentte göstericiler ile Irak güvenlik güçleri arasında meydana gelen çatışmalarda 30’dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Olayların büyümesi ve ortaya çıkana kanlı bilanço, Irak genelinde büyük bir öfke seline neden oldu. Iraklı Şiilerin en üst dini mercii Ayetullah Ali Sistani, dönemin Başbakanı Adil Abdulmehdi’ye istifa çağrısında bulundu.

Yeni Başbakan Mustafa Kazimi, göreve geldiği ilk süreçte göstericilerin taleplerinden biri olan meclis seçimlerinin Haziran 2021’de yapılmasını onaylayarak gerçekleştirmeye çalıştı.

Bu süreçte Güney Kürdistan’daki Kürdistan Bölge Yönetimi idari sınırları hariç Irak genelinde gerçekleşen protesto gösterilerinde yüzlerce gösterici Irak güçleri ve İran rejimi güdümündeki Haşdi Şabi Şii milis gruplarına bağlı suikastçılar tarafından öldürüldü.