Ana içeriğe atla

HRW ve ARTICLE 19: Selahattin Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

HRW ve ARTICLE 19: Selahattin Demirtaş derhal serbest bırakılmalı
Uluslararası insan hakları örgütlerinden HRW ve ARTICLE 19, Türk devletinin uydurma gerekçelerle tutukladığı Kürt lider Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
posted onNovember 19, 2020
noyorum

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19, Türk devleti tarafından uyduruk gerekçelerle hakkında açılan davalardan dolayı tutuklanan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kürt lider Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönünde 2018 tarihli kararını çağrıya gerekçe gösteren HRW ve ARTICLE 19, yaptıkları ortak açıklamada ayrıca HDP'nin tutuklu bulunan sekiz milletvekilinin durumlarının da tekrar değerlendirilmesini istedi.

Williamson: Demirtaş’a karşı zulüm kampanyası yürütülüyor

HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, “Son dört yılda Türk hükümeti, muhalif siyasetçiler Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer eski HDP milletvekillerini cezaevinde tutma siyasi amacına hizmet etmek için yasal süreci çarpıttı ve saptırdı” dedi.

Demirtaş'a karşı 'zulüm kampanyası' yürütüldüğünü söyleyen HRW direktörü Williamson, Türk devletinin AİHM'nin Demirtaş'ı serbest bırakma kararına aykırı davrandığını ve onu hapiste tutmak için yeni asılsız suçlamalar ürettiğinin altını çizdi.

Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısı yapan Williamson, “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, savcılar ve Türk mahkemeleri arasında, haklarını ihlal ederek onu parmaklıklar ardında tutmak için gördüğümüz el ele koordinasyon, hukukun üstünlüğünün ve demokratik güvencelerin ciddi bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Clarke: Türkiye’deki yürütmenin yargıyı etkileme gücü şoke edici

ARTICLE 19 Avrupa ve Orta Asya Başkanı Sarah Clarke da Türkiye’de yürütmenin yargı sürecine karıştığını ifade ederek Erdoğan'ın Demirtaş'a ilişkin konuşmaları ve ardından mahkemenin, AİHM'nin kararına rağmen onu serbest bırakmayı reddetmesi, Türkiye'deki yürütmenin yargılamaları etkileme gücünün şoke edici bir hatırlatıcısı olduğunu söyledi.

HDP’li milletvekillerinin tutukluluklarının yasallığıyla ilgili ayrı davaların AİHM nezdinde devam ettiğini hatırlatan Clarke, “Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kararı, Türkiye'deki demokratik kurumlara ciddi saldırılara yol açmıştır” dedi.

Kürt lider Selahattin Demirtaş, 7 Eylül 2018'de HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile birlikte “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 4 yıl 8 ay hapse mahkum edildi.

Demirtaş ve Önder, 2013'te İstanbul'da düzenlenen Newroz Bayramı kutlamalarında yaptıkları konuşmalarda "PKK ve lideri Abdullah Öcalan'ı övdükleri" iddiasıyla yargılanmıştı. Mahkeme, Önder'e ise 3 yıl 6 aylık hapis cezası vermişti.