Ana içeriğe atla

NYT: Trump seçimden sonra İran’ı vurmak istedi

NYT: Trump seçimden sonra İran’ı vurmak istedi
The New York Times, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimden sonra İran rejimine karşı kapsamlı bir askeri saldırı gerçekleştirmek istediğini ancak yönetimindeki yetkililerin kendisini bunu yapmama konusunda ikna ettiklerini yazdı.
posted onNovember 17, 2020
noyorum

Amerikan The New York Times gazetesi, ABD'li siyasi yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın zamanda yönetimine İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı olası bir saldırıyı sorduğunu, ancak yönetim yetkililerinin onu bunu yapmamaya ikna ettiğini belirtti.

Mevcut ve eski ABD yönetim yetkililerine göre Trump, 12 Kasım Perşembe günü Oval Ofis'te kıdemli danışmanları ile bir toplantı düzenledi ve önümüzdeki haftalarda İran rejiminin en büyük nükleer madde üretim merkezlerinden başkent Tahran yakınlarında bulunan Natanz tesisine büyük bir askeri saldırı düzenlemek istedi.

ABD’li yetkililer, bu görüşmenin, uluslararası müfettişlerin İran rejimine sunulan zenginleştirilmiş uranyum miktarında önemli bir artış olduğunu söylemesinin ardından gerçekleştiğini belirtti.

Trump’ın, kıdemli danışmanlarla böylesi bir saldırı olasılığını tartıştığının belirtildiği haberde ancak danışmanların Trump’ı böylesi bir saldırının gerçekleştirilmemesi konusunda ikna ettiği aktarıldı.

Üst düzey ABD yönetimi yetkililerinin, Başkan Trump'ı böyle bir hareketin sonuçları konusunda uyardığının belirtildiği habere göre İran rejimine yönelik yapılacak olası bir  saldırı ile ilgili toplantıya katılanlar arasında Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakan Vekili Christopher Miller ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley de vardı.

Pompeo ve Milly potansiyel risklere ilişkin görüşlerini sunduktan sonra, toplantıda bir füze saldırısı olasılığını programdan çıkarmaya karar verildi.

The New York Times kaynakları, Trump yönetiminin hâlâ İran rejiminin uranyum stoklarındaki artışa yanıt verme ihtimalleri üzerinde çalıştığını ve Irak'ta İran rejimi güdümündeki Şii milis gruplar da dahil olmak üzere İran rejiminin varlıklarını ve müttefiklerini hedef almaya devam edeceklerini aktardı.