Ana içeriğe atla

Ruhani’nin olası rakibi Kalibaf, Biden’dan çok umutlu değil

Ruhani’nin olası rakibi Kalibaf, Biden’dan çok umutlu değil
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hasan Ruhani’nin rakibi olması beklenen İran Meclis Başkanı Kalibaf, ABD’de başkan seçilen Biden’ın İran’a yönelik yaptırımları getiren Obama’dan farklı olmayacağını, İran rejim yetkililerinin, ekonomik krizden çıkışı başka bir ülkedeki seçimlere endekslemesinin yanlış olduğunu söyledi.
posted onNovember 16, 2020
noyorum

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD’de yapılan başkanlık seçimlerini Joe Biden’ın kazanması ardından ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönmesi ve İran rejiminin bankacılık faaliyetleri ile petrol satışlarının normal seyrine dönmesi gibi pratik adımlar atması gerektiğini söyledi.

Gelecek yıl Haziran ayında yapılması beklenen İran cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylar arasında adı geçen Kalibaf, “Trump’ın kaybetmesinden mutlu olmamıza rağmen, insanların geçimini Beyaz Saray’daki bir kişinin kazanmasına veya kaybetmesine endekslememizin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Biden’ın Trump’tan farklı olduğu doğru fakat en iyi ihtimalle, boğucu yaptırımları getiren ve ABD’nin nükleer anlaşmadaki taahhütlerini ilk ihlal eden Obama’dan bir farkı yok. Biden, Obama yönetiminin iki numaralı adamıydı ve o hükümetin dış politika temellerini düzenleyen kişiydi. Ekibinde yer alacak uzman ve karar alıcılar, Obama yönetiminin ekibi olacak. Obama yönetiminin, Avrupalı şirketlerin yazılı güvence alma çabalarına açıkça olumsuz yanıt verdiği ve sözüne bağlı kalmadığı yönündeki kayıt halen mevcut. John Kerry, olumsuz yanıt verdikten sonra aldatıcı bir yolla, yaptırımların kaldırılmasının Avrupalı şirketlerin kararı olduğunu ilan etti” diye konuştu.

Kalibaf’ın bu açıklamaları, İran’da resmi ve siyasi akımlara bağlı medya kuruluşlarının, ABD seçimlerini ve çökmekte olan İran rejimi ekonomisinde fiyatlar üzerindeki somut etkilerini eşi görülmemiş bir şekilde takip ettiği dönemde geldi.

Kalibaf, Demokrat yönetimin, Donald Trump yönetiminin İran’ın davranışlarını değiştirmek amacıyla izlediği ‘maksimum baskı’ yerine ‘akıllı baskı’ politikasını benimsemesini beklediklerini ifade etti.

Kalibaf, ABD’nin uyguladığı ağır ekonomik yaptırımların kaldırılması meselesinin İran rejiminin dış politika hedeflerinden biri olduğunun açık bir durum olduğunu ifade ederek, rakibi Hasan Ruhani’nin hükümetinin yaptırımların kaldırılması yönündeki beklentisini küçümsedi. Kalibaf bununla birlikte, yaptırımların “fırsat ve güç yaratmadan” kaldırılmasına karşı çekincesini açıkça dile getirdi.

Kalibaf, tüm İranlıların üzerindeki baskıyı hafifletme ve maksimum baskı politikasını başarısızlığa uğratmanın, başta yoksul ve orta kesim olmak üzere tüm İran halkını güçlendirmekten geçtiğini ve bunun da ‘yerel ekonomik kalkınma, çalışma çarklarının döndürülmesi, üretim ve halk için refah ve yaşam yolları üretmeye bağlı olduğunu’ kaydetti.

Kalibaf, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi operasyonunun emrini veren Donald Trump’ın seçimleri kaybetmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD’nin bu yılın başında Bağdat Havalimanı’nda düzenlediği hava saldırısında öldürülen Süleymani, İran rejimi Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) İran rejimi sınırları dışındaki operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü Komutanıydı. Süleymani, sınır dışı operasyonların beyni konumundaydı.