Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran İslam Cumhuriyeti’nin Natanz'daki nükleer tesisinin yakınında bir yeraltı santrifüjü tesisi inşa etmeye başladığını açıkladı.
IAEA Genel Müdürü Rafael Grossi, İran rejiminin nükleer faaliyetleriyle ilgili Almanya’nın başkenti Berlin’de yaptığı açıklamada, Temmuz ayında İran rejiminin Tahran yakınlarındaki Natanz nükleer tesisine yönelik siber saldırı ardından yaşanan patlama ve yangınlardan sonra rejimin, yeni bir santrifüj inşa etmeye başladığını söyledi.
Yeni tesisin saldırı sonucu büyük hasar alan eski tesisin yerini alacak gibi göründüğünü ifade eden Grossi, inşaat çalışmalarıyla ilgili ise “Başladılar, ancak tamamlanmadı. Bu uzun bir süreç” dedi.
İran rejiminin yaptığı inşaat çalışmalarını kanıtlayan uydu görüntülerini de paylaşan IAEA Genel Müdürü Grossi, İran rejiminin daha fazla miktarda zenginleştirilmiş uranyum stokladığını, ancak ellerindeki verilere göre stoklanan uranyumun nükleer silah üretmeye yetecek düzeyde olmadığını belirtti.
IAEA araştırma ekibinin İran’da gerçekleştirdiği incelemelerinde de yeni tesisi tespit ettiklerini vurgulayan Rafael Grossi, ABD’nin çekilmesi ardından İran rejimiyle yapılan Nükleer anlaşma çökme riskiyle karşı karşıya bulunmasına rağmen IAEA ekibinin İran rejiminin nükleer tesislerine erişmeye devam ettiklerini söyledi.
ABD, İran rejiminin balistik füze programı geliştirmesi ve Ortadoğu'da terör örgütü olarak belirlediği silahlı gruplara verdiği destekten dolayı 2018 yılında, 2015'te imzalanan Nükleer anlaşmadan çekilmişti.
ABD ayrıca İran rejiminin nükleer silah geliştirmeye çalıştığını savunurken İran rejimi nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını iddia ediyor.