Ana içeriğe atla

Rojhelatlı yazar Derya Osmanpur: Danimarka’nın bizi sınır dışı etmesini engelleyin

Rojhelatlı yazar Derya Osmanpur: Danimarka’nın bizi sınır dışı etmesini engelleyin
Danimarka hükümetinin, Rojhelatlı kadın hakları savunucusu ve yazar Derya Osmanpur ve oğlunu sınır dışı etme ihtimali endişeye sebep oldu. Derya Osmanpur kaleme aldığı mektupla yardım talebinde bulundu.
posted onSeptember 28, 2020
noyorum

Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) İran rejiminin zulmüne karşı giriştiği insan hakları mücadelesinden dolayı hayatı tehlikeye girdikten sonra oğlu ile birlikte Danimarka’ya kaçmak zorunda kalan Kürt kadın hakları savunucusu ve yazar Derya Osmanpur, Danimarka hükümetinin kendisini İran rejimine teslim etme tehlikesinin olduğunu belirten bir mektup kaleme aldı.

Mektubunda 3 yıldır Danimarka’da bulunduğunu ve Danimarka İltica Başvuru Merkezi’ne iltica başvuru dosyalarını sunduklarını belirten Kürt yazar Derya Osmanpur, iltica başvurularının Danimarka mercileri tarafından bir yıl önce ret edildiğini ifade ederek, bu durumda oğluyla birlikte Danimarka’dan sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ve bunun da kendisi ve oğlu açısından endişe verici sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Ergenlik çağına yeni giren oğlunun Danimarka’ya geldiklerinden beri farklı mülteci kamplarında kaldığını ve her an sınır dışı edilme korkusu ile yaşadığını ifade eden Osmanpur, bu süre zarfında oğlunun yaşadığı sıkıntı ve eziyetin İran rejiminin insanlara çektirdiği eziyetten bir farkı olmadığını söyledi.

Kürt kadın hakları savunucusu Derya Osmanpur, mektubunda şunları ifade etti:

“Eşimin vefatından sonra oğlumun sağlıklı ve hakça bir yaşam sürmesiyle ilgili sorumluluk tamamen benim omuzlarımda kadı. Hem hayat şartlarının zorluğu hem de İran rejiminin baskıları ve beni cezaevine atıp buralarda ağır işkencelere tabi tutması endişesi nedeniyle Danimarka’ya kaçmak zorunda kaldık. Ancak burada karşılaştığımız şeyler ve yaşadıklarımız hayal ettiğimizden farklı oldu maalesef…”

Mektubunun sonunda uluslararası insan hakları kuruluşları, insan hakları savunucusu kişi ve siyasi partilere seslenen Rojhelatlı Kürt kadın hakları savunucusu ve yazar Derya Osmanpur şu taleplerde bulundu:

“Uluslararası insan hakları kuruluşlar ve insan hakları savunucusu kişiler ile siyasi partilerden oğlumla birlikte yaşadığım sıkıntılarla ilgili destek vermeleri talebinde bulunuyorum. Yaşadığımız bu zor süreçte bize destek sunmalarını umut ediyorum zira, sınır dışı edilmemiz durumunda bizleri nelerin beklediğini biliyorum.”